Domov
Kosarica
Kontakt
E.: info@paradiznik.si, Na telefon dosegljivi pon. - pet.: 17:00 - 21:00, sob. in ned.: 8:00 - 18:00
T.: 071 414 131
Facebook

Pitaja - Dragon fruit

OPOZORILO: ZAČASNO NE ODPOŠILJAMO. NAROČILA ODDANA MED 19.4.2022 IN 8.5.2022, BODO ODPOSLANA 9.5.2022

Pitaja ali Dragon fruit (zmajev sadež), je spektakularno sadje, ki prihaja iz Srednje Amerike in Azije. Gre za plod kaktusa, ki predvsem zaradi svojega izgleda postaja izjemno priljubljeno sadje, trenutno v svetu povpraševanje precej presega ponudbo, zato plodovi dosegajo visoke cene, hkrati pa so v ponudbi predvsem hitro rastoče, sorte z belim mesom, ki niso tako okusne. Okusnejše rumene in rdeče sorte pa je v Evropi nasploh zelo težko dobiti.

Pitajo razvrščamo v tri vrste; Hylocereus undatus (sredica je bele, lupina pa je rožnate barve), Hylocereus monacanthus (sredica je rdeče, lupina pa rožnate barve) in Selenicereus megalanthus (sredica je bele, lupina pa rumene barve).

Pitajo lahko uspešno gojimo tudi pri nas, v celinskem delu jo gojimo kot posodovko, saj ne prezimi na prostem. Sadike iz semena potrebujejo tudi do 9 let, da zacvetijo, med tem, ko vegetativno razmnožene sadike, lahko cvetijo že po enem letu. Tudi cvet je prav tako kot plod izjemno privlačen, cveteti začne po navadi ponoči. Obstajajo tako samooplodne sorte, kot takšne, ki morajo biti za obrod oprašene z drugo sorto.
 
Za uspešen obrod potrebujemo torej kakovostne sadike, ki so vegetativno razmnožene in znane sorte (zaradi opraševanja in odpornosti), naše sadike so zraven vzgojene v Evropi in še posebaj prilagojene na tukajšnje razmere.
 
Sadike dobavljamo sproti in ostanejo pri nas na aklimatizaciji 10 dni, zato lahko dobava sadik traja nekoliko dlje (do 14 dni).

Št. slik: 1

Bloody Mary

Cena: 25,00€

Rdeče meso, ni samooplodna, hitro rastoča, bogato obrodi, ca. 300 g

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Viet giant

Cena: 25,00€

Belo meso, samooplodna, zelo veliki plodovi - več kot 600 g

 
Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Palora Dragon Fruit

Cena: 40,00€

Rumena lupina, zelo redka sorta, samooplodna, veliki in izjemno sladki plodovi (najslajša sorta), močna in odporna rastlina ki prenese celo nekaj stopinj minusa.

Količina: 1 sadika      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Thomson S8

Cena: 18,00€
Redna cena: 20,00€

Rdeče meso, manjše rasti,, samooplodna, obilno cveti (zato se velikokrat uporablja kot opraševalec), zelo sladka; brix 19-22

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Natural mystic

Cena: 22,50€
Redna cena: 25,00€

Rdeče meso, Tajska sorta ki obilno cveti in rodi, samooplodna, 300-450 g

 
Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 2

Opuncija

Cena: 8,00€

Indijska figa (tudi indijska smokva ali kaktusova figa) je še enden izmed kakusov, ki imajo užitne plodove. Plodovi sicer niso tako popularnikot pri pitaji, vendar pa prej hitreje in obilneje obrodijo, pa tudi prenesejo temperature do - 10°C. Potrebujejo sončno rastišče in dobro odcedna tla. Uživamo jih surove ali predelena v mermelado.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

1
2
Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava