Domov
Kosarica

Sejanje paradižnika

 

Setev

Lonček napolnimo do približno 2/3 z zemljo, na katero položimo željeno količino semen. Pri tem upoštevajmo velikost lončka in željene količine sadik – vedno posejemo nekoliko več semen. Semena lahko bolj zgostimo, saj bomo le-te presadili oz. pikirali. Pokrijemo jih s tanjšo plastjo zemlje. Zalijemo, vendar ne preveč (voda mora lepo odteči) in postavimo na podstavek – lahko kakšen star pladenj, podstavek od posod za rože ipd.

Označevanje

Ob sejanju si pripravimo tablice za označevanje. Lahko jih seveda pripravimo iz kakršnekoli plastične embalaže (kjer bo napis torej obstojen). V ta namen lahko razrežemo plastenko ali drugo embalažo, na katero se lahko piše z vodoopornim flumastrom. Če bomo sejali v jogurtove in podobne lončke, lahko na začetku napišemo ime sorte kar na lonček in bomo kasneje pripravili tablice. 

Priporočam, da za začetek na tablice pišete tako z navadnim svinčnikom kot z alkoholnim in preverite, kateri način se vam obnese. Neredko se namreč zgodi, da se pisava določenih alkoholnih flumastrov in celo navadnih svinčnikov ob zunanji uporabi izbriše.

 

Zalivanje

Zalivamo le toliko, da je zemlja vlažna in ne mokra. Če je zemlja premokra, lahko semena zgnijejo. V suhi zemlji pa ne bodo kalila. Zalivamo vedno po potrebi, voda pa mora vsa odteči – če bo na podstavku, na katerem so lončki, veliko preveč "lužic", je to znak, da smo zalili preveč. Osušite podstavek. Ne zalivamo po rastlinah. Dobra rešitev po sejanju je uporaba pršilke, s katero zemlje ne zbijemo toliko, kot z direktnim curkom vode.

 

Kaljenje

Ob primerni vlažnosti in temperaturi semena skalijo v 7-14. Nič pa ni nenavadnega, če nekatera skalijo kasneje (t.i. zamudniki). Poskrbimo, da bo zemlja vlažna, dokler niso vsi zunaj (oziroma željeno število). Sejančke dnevno obračamo, saj se upogibajo k viru svetlobe. Tako preprečimo pretegnjenost sadik.

Če vam pri določeni sort ni skalila niti ena rastlina, pri drugih pa ja, je možno, da so semena sorte slaba, zato čim prej ponovno posejemo več ali kar vsa semena tiste sorte. Če vam ne skali nič, najbrž uporabljate napačen pristop (prenizka temperatura, premokra ali presuha zemlja...).

 

Pikiranje

Ko se listi sejančkov postavijo v vodoraven položaj , kar se zgodi približno 10-14 dni po kalitvi, nastopi čas za pikiranje oz. presajanje mladih rastlin. Zemlja pri tem naj bo bolj suha. Lonček ob strani stisnemo in sejance skupaj z zemeljsko grudo prestavimo iz lončka. Zemeljsko grudo zdaj razrahljamo in sejančke ločimo. Če imajo sejančki daljše korenine, lahko te na koncu nekoliko skrajšamo (odščipemo). S tem jih ne poškodujemo: na zaznan stres se bodo odzvali z ravijanjem dodatnih koreninic.

Pripravimo nove lončke. Dno pokrijemo  z zemljo. Sejancu razrahljamo koreninsko grudo in ga položimo v lonček (držimo ga čim bolj proti dnu, kjer je močnejši) in zasujemo z zemljo skoraj do kličnih listov. V lončku naj bo po 1 sadika, ali pa več, če imamo večje lončke. Rahlo zalijemo, a z zalivanjem ne pretiravamo. Nato zalivamo po potrebi in nikakor ne preveč, predvsem pa ne po rastlinah, saj to predstavlja tveganje za razvoj glivičnih okužb. Med zalivanji počakajmo, da se zemlja osuši oz. nekoliko odstopi od lončka. Tako se rastlina utrjuje na sušo.

Pikiranci naj bodo še nekaj dni v toplem prostoru, nato pa jih prestavimo v hladnejšega (10 - 15°C), kjer imajo čimveč svetlobe. Če jih bomo pustili v toplem ali premalo svetlem prostoru, se bodo pretegnili. 

 

Video prikaz pikiranja:

 

 Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava