Vzgoja sadik paradižnika

Vzgoja sadik paradižnika je ključnega pomena za uspešen pridelek. Pri ustvarjanju zdravih sadik je pomembno izbrati pravo seme, primerno zemljo in ustrezne pogoje za rast.

Semena je najbolje posejati nekaj tednov pred predvidenim presajanjem na prosto. Pomembno je zagotoviti primerno temperaturo, vlažnost in svetlobo za optimalno kalitev semena. Redno zalivanje in hranjenje sadik s pravilnimi gnojili prispevata k njihovi močni rasti.

Ko sadikam zrastejo prvi pravi listi, je čas za presajanje v ločene lončke, kjer se bodo še naprej razvijale, preden jih končno presadimo na vrt.

Pomembno je skrbeti za mlade rastline, da se razvijejo v močne in zdrave rastline, ki bodo obrodile okusne paradižnike.

Vzgoja sadik paradižnika

1. Priprava

Čas setve

Med vzgojitelji velja pravilo, da se paradižnik seje 6-8 tednov pred sejanjem na gredo. V celinski Sloveniji je to navadno prva polovica do sredina marca.

S prezgodnjim sejanjem (nekateri omenjajo kot datum že januar ali februar) ne pridobimo ničesar. Takšne rastline so pretegnjene, bledikave, slabotnejše. Tudi začetek aprila ni prepozen za sejanje paradižnika. Tisti z rastlinjakom in na Obali, kjer je možnost zmrzali že v aprilu npr. bistveno manjša, sejejo že kakšen mesec prej.

Sejanje

Bistvena pri kalitvi je toplota. Svetloba vse do kalitve ne igra pomembne vloge. Idealna kalilna temperatura je med 20 in 25 °C. Praktičen prostor je polica nad ogrevanim radiatorjem. Temperaturo lahko enostavno preverimo s termometrom. Kljub drugačnemu prepričanju je lahko temperatura na polici zaradi slabega tesnila nižja od pričakovane, posledično pa tudi kalitev nižja. Semen torej ne kalimo v mrzlem, neogrevanem prostoru, saj se odstotek kalitev pogojem zmanjša, kot je razvidno na fotografiji.

Dober način, s katerim si pred presajanjem »ne mažemo rok«, pa so kalilne vrečke, ki pospešijo kalitev. Pri paradižniku morda malce manj aktualne (kalitev je razmeroma hitra), praktične pa pri papriki, čiliji, itd.

Sejalna površina

Za setev imamo veliko različnih možnosti:

  • lončki,
  • stiropori platoji,
  • plastični bloki,
  • šotne tablete …


Kaj bomo izbrali, je najpogosteje odvisno od količine sadik ki jih želimo vzgojiti. Za manjše količine lahko izberemo tudi jogutrove lončke. Rabljene lončke pred ponovno uporabo dobro operemo in razkužimo, saj so mlade rastlinice dovzetnejše za okužbe.

Zemlja

Pri nakupu se priporoča boljša zemlja, ki je pomemben faktor pri vzgoji.

Dobra zemlja pomeni bolj zdrave, optimalne sadike z razvitim koreninskim sistemom. Priporoča se zemlja za pikiranje, ki naj ne bo gnojena, saj bodo sicer sejančki rasli prehitro in se pretegnili. Priporočamo nakup kvalitetne zemlje, ki bo dobro zadrževala vlago.

2. Sejanje paradižnika

Setev

Lonček napolnimo do približno 2/3 z zemljo, na katero položimo željeno količino semen. Pri tem upoštevajmo velikost lončka in željene količine sadik – vedno posejemo nekoliko več semen.

Semena lahko bolj zgostimo, saj bomo le-te presadili oz. pikirali. Pokrijemo jih s tanjšo plastjo zemlje. Zalijemo, vendar ne preveč (voda mora lepo odteči) in postavimo na podstavek – lahko kakšen star pladenj, podstavek od posod za rože ipd.

Označevanje

Ob sejanju si pripravimo tablice za označevanje. Lahko jih seveda pripravimo iz kakršnekoli plastične embalaže, kjer bo napis obstojen. V ta namen lahko razrežemo plastenko ali drugo embalažo, na katero se lahko piše z vodoopornim flumastrom. Če bomo sejali v jogurtove in podobne lončke, lahko na začetku napišemo ime sorte kar na lonček in bomo kasneje pripravili tablice.

Priporočamo, da za začetek na tablice pišete tako z navadnim svinčnikom kot z alkoholnim pisalom in preverite, kateri način se vam obnese. Neredko se namreč zgodi, da se pisava določenih alkoholnih flumastrov in celo navadnih svinčnikov ob zunanji uporabi izbriše.

Zalivanje

Zalivamo le toliko, da je zemlja vlažna in ne mokra. Če je zemlja premokra, lahko semena zgnijejo. V suhi zemlji pa ne bodo kalila.

Zalivamo vedno po potrebi, voda pa mora vsa odteči – če bo na podstavku, na katerem so lončki, veliko preveč “lužic”, je to znak, da smo zalili preveč. Osušite podstavek.

Ne zalivamo po rastlinah. Dobra rešitev po sejanju je uporaba pršilke, s katero zemlje ne zbijemo toliko, kot z direktnim curkom vode.

Kaljenje

Ob primerni vlažnosti in temperaturi semena skalijo v 7-14 dneh. Nič pa ni nenavadnega, če nekatera skalijo kasneje (t.i. zamudniki). Poskrbimo, da bo zemlja vlažna, dokler niso vsi zunaj (oziroma željeno število). Sejančke dnevno obračamo, saj se upogibajo k viru svetlobe. Tako preprečimo pretegnjenost sadik.

Če vam pri določeni sorti ni skalila niti ena rastlina, pri drugih pa ja, je možno, da so semena sorte slaba, zato čim prej ponovno posejemo več ali kar vsa semena tiste sorte.

Če vam ne skali nič, najbrž uporabljate napačen pristop (prenizka temperatura, premokra ali presuha zemlja…).

3. Pikiranje paradižnika

Ko se listi sejančkov postavijo v vodoraven položaj , kar se zgodi približno 10-14 dni po kalitvi, nastopi čas za pikiranje oz. presajanje mladih rastlin.

Zemlja pri tem naj bo bolj suha. Lonček ob strani stisnemo in sejance skupaj z zemeljsko grudo prestavimo iz lončka. Zemeljsko grudo zdaj razrahljamo in sejančke ločimo. Če imajo sejančki daljše korenine, lahko te na koncu nekoliko skrajšamo (odščipemo). S tem jih ne poškodujemo. Na zaznan stres se bodo odzvali z razvojem dodatnih koreninic.

Pripravimo nove lončke. Dno pokrijemo z zemljo. Sejancu razrahljamo koreninsko grudo in ga položimo v lonček (držimo ga čim bolj proti dnu, kjer je močnejši) in zasujemo z zemljo skoraj do kličnih listov. V lončku naj bo po 1 sadika, ali pa več, če imamo večje lončke. Rahlo zalijemo, a z zalivanjem ne pretiravamo. Nato zalivamo po potrebi in nikakor ne preveč, predvsem pa ne po rastlinah, saj to predstavlja tveganje za razvoj bolezni glivičnih okužb. Med zalivanji počakajmo, da se zemlja osuši oz. nekoliko odstopi od lončka. Tako se rastlina utrjuje na sušo.

Pikiranci naj bodo še nekaj dni v toplem prostoru, nato pa jih prestavimo v hladnejšega (10 – 15°C), kjer imajo čim več svetlobe. Če jih bomo pustili v toplem ali premalo svetlem prostoru, se bodo pretegnili.

Deli prispevek:

Nadaljujte z branjem

Prenovljena spletna trgovina paradiznik.si

Prenovljena spletna trgovina paradiznik.si vas vabi k odkrivanju vrhunskega sveta vrtnarjenja! Veselje ob lansiranju prenovljene spletne trgovine paradiznik.si je nepopisno! Ponosno najavljamo, da smo našo spletno trgovino dvignili na višjo raven, z bogato ponudbo semen

Preberi več »
Gojenje gob na lesu

Gojenje gob

Gojenje gob doma je enostavno. Ne potrebujte nobenega posebnega znanja ali tehnologije, le zdrav posekan les ali slamo ter potrpljenje. Če doma pridelamo paradižnik, čili, papriko, solato … zakaj ne bi še gob? Najpogostejša in

Preberi več »