Domov
Kosarica

Priprava

... kaj je potrebno vedeti pred samim sejanjem in kako se nanj pripravimo?

 

Čas setve

Med vzgojitelji velja pravilo, da se paradižnik seje 6-8 tednov pred sejanjem na gredo. V celinski Sloveniji je to navadno prva polovica do sredina marca. S prezgodnjim sejanjem (nekateri omenjajo kot datum že januar ali februar) ne pridobimo ničesar. Takšne rastline so pretegnjene, bledikave, slabotnejše. Tudi začetek aprila ni prepozen za sejanje paradižnika. Tisti z rastlinjakom in na Obali, kjer je možnost zmrzali že v aprilu npr. bistveno manjša, sejejo že kakšen mesec prej.

 

Sejanje

Bistvena pri kalitvi je toplota. Svetloba vse do kalitve ne igra pomembne vloge. Idealna kalilna temperatura je med 20 in   25 °C. Praktičen prostor je polica nad ogrevanim radiatorjem. Temperaturo lahko enostavno preverimo s termometrom. Kljub drugačnemu prepričanju je lahko temperatura na polici zaradi slabega tesnila  nižja od pričakovane, posledično pa tudi kalitev nižja. Semen torej ne kalimo v mrzlem, neogrevanem prostoru, saj se odstotek kalitev pogojem zmanjša, kot je razvidno na fotografiji desno.

Dober način, s katerim si pred presajanjem »ne mažemo rok«, pa so kalilne vrečke, ki pospešijo kalitev. Pri paradižniku morda malce manj aktualne (kalitev je razmeroma hitra), praktične pa pri papriki, čiliji, itd.     

 

Sejalna površina

Za setev imamo veliko različnih možnosti (lončki, stiropori platoji, plastični bloki, šotne tablete...) kaj pa bomo izbrali, je najpogosteje odvisno od količine sadik ki jih želimo vzgojiti. Za manjše količine lahko izberemo tudi jogutrove lončke. Rabljene lončke pred ponovno uporabo dobro operemo in razkužimo, saj so mlade rastlinice dovzetnejše za okužbe.

 

Zemlja

Pri nakupu se priporoča boljša zemlja, ki je pomemben faktor pri vzgoji. Dobra zemlja pomeni bolj zdrave, optimalne sadike z  razvitim koreninskim sistemom. Priporoča se zemlja za pikiranje, ki naj ne bo gnojena, saj bodo sicer sejančki rasli prehitro in se pretegnili. Priporočamo nakup kvalitetne zemlje, ki bo dobro zadrževala vlago.Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava