Domov
Kosarica
Kontakt
E.: info@paradiznik.si, Na telefon dosegljivi pon. - pet.: 17:00 - 21:00, sob. in ned.: 8:00 - 18:00
T.: 071 414 131
Facebook

Seme posebnih vrst

Naročilo semen, trenutno ni mogoče.


Št. slik: 2

Kiwano

Cena: 1,69€

Ta izjemno atraktivna kumara je enoletna eksotična rastlina, z užitnimi in okusnimi plodovi. Je plezalka, ki se razraste nekaj metrov v višino. Plodovi so dolgi približno 15-20cm in široki do 10cm, skladišči se lahko vsaj mesec dni. Dozori začetek jeseni in z bodičastimi zlato zelenimi plodovi vselej pritegne pozornost. Seme posejemo v lončke, saj je rastlina občutljiva na nizke temperature in jo prestavimo na prosto, ko ni več nevarnosti pozebe.

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Armenijska kumara

Cena: 1,89€

Po obliki spominja za kumaro, zato jo skoraj povsod po svetu tudi tako poimenujejo, v resnici pa gre za melono, kar po okusu tudi zelo hitro ugotovimo. Meso je hrustljavo z okusom po meloni, uživamo jo kot sadje, še najbolj se prileže v osvežilnih sadnih solatah. Gojimo jo lahko ob opori ali na tleh, v tem primeru se priporoča zastirka iz slame ali folije. Potrebuje veliko vode in toplote. Rodi oblino in je zelo odporna na bolezni. 

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Atičoka

Cena: 1,29€

Artičoka je grm, ki zraste do 2 m v višino, prav toliko pa običajno tudi v širino. Cvetni peclji nosijo 6 do 12 cm velike cvetne košarice, v katerih so mlada socvetja (cvetni "srček"). Dokler so cvetne glavice zaprte, niso grenke. Njihov spodnji del z mesnatimi listi uporabljamo v kuhinji za pripravo jedi, z artičoke izdelujejo vino in liker (Cynar). Na obali se lahko gojijo na prostem, drugje jih je potrebno čez zimo zaščiti pred nizkimi temperaturami ali jih prenesti v klet ali rastlinjak. Če cvetnih "srčkov" ne porežemo se razvijejo čudoviti cvetovi, ki so prava paša za oči.

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.       Na zalogi

Št. slik: 1

Mehiška kumara

Cena: 1,89€

Zelo zanimiva rastlina, bujno rastoča plezalka zato se bo najbolje počutila če ji omogočimo oporo (mrežo, ograjo drevo) rodi obilno, plodovi spominjajo na mini lubenice, so izredno osvežujoči, zlasti v poletni vročini, zaradi rahle bazičnosti pa je že dalj časa znano po svojih kozmetičnih učinkih pri pomirjanju in mehčanju kože, posebno na občutljivih, vnetih mestih, odlične so za kuhanje in pečenje, lahko jih vlagamo v kis, enako kot navadne kumare. Narezane dodajamo različnim solatam in omakam ali jih uživamo surove. Lupljenje ni potrebno. Mehiška kumara je v domovini trajnica, vendar jo je prinas najbolje gojiti kot enoletnico - tako kot navadne kumare. Je nekoliko manj občutljiva na nizke temperature zato jo lahko presadimo na prosto že prej, lahko jih sejemo tudi direktno na prosto, vseeno pa se vseeno  priporoča vzgojo sadik v lončkih.

 

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.       Na zalogi

Št. slik: 1

Limonska trava

Cena: 1,59€

Limonina trava je aromatična tropska trava z modrozelenimi listi. Raste v šopih do 1 m visoko. Je enostavna za vzgojo. Ke v našem podnebju ne prezimi na prostem, jo najpogosteje gojimo v loncih ki jih čez zimo prestavimo v topleši prostor. Ima svež vonj in okus po limoni z navdihom vrtnice (vsebuje eterično olje citral). Kot sveža, mleta ali suha začimba za čaje, juhe in kari praške. Dodajamo jo lahko tudi perutnini, ribam in morskim sadežem. Služi nam za izdelavo potpurija. Uporabljajo jo tudi v kozmetični industriji. Dišeče sveče s limonsko travo odganjajo mrčes.

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 2

Arašidi

Cena: 2,49€

Zemeljski orešek ali po naše Arašid  je enoletna rastlina. Razvejano steblo zraste 30 do 60 cm visoko. Njegovi listi so pernati. Cveti rumeno in je samoprašnica, po cvetenju se plodnica upogne proti tlom in zarije v zemljo, ravno zaradi tega, moramo arašidu umogoliti zelo rahlo zemljo. Pobiramo ga mič pozneje pred zmrzaljo. Lahko ga gojimo tudi v posodah. Ta način vzgoje je še posebaj primeren za območja z nekoliko hladnješim podnebjem.

 

 

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.       Na zalogi

Št. slik: 3

Andska jagoda

Cena: 1,59€

Andska jagoda ali Perujsko volčje jabolkom, raste kot grmiček ki zraste od 30 do 90 cm v višino in kar precej v širino. Rodi majhne oranžne ali rumene plodoeve ki so podobni paradižniku. Oviti so s papirnato lupino (kor lampinjončki) ovoj je zelo dekorativen tako na vrtu kot pri uporabi v kulinariki. Plodovi imajo zelo prijeten sladkast okus (kombinacija paradižnika in ananasa) in so odlični za pripravo svežih prigrizkov, sadnih solat, in marmelade. Sadike vzgajamo podobno kot paradižnikove, seme, konec februarja ali v začetku marca v notranje prostore. Ko mine nevarnost pozebe, sadike presadimo na vrt, na sočno lego.

 

Količina: V zip vrečki se nahaja 15 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 3

Tamarillo - Drevesni paradižnik

Cena: 2,49€

Tararillo (Solanum betaceum) zaradi podobnosti s paradižnikom poimenujemo tudi drevesni paradižnik. Gre za hitro rastoče drevo, ki doseže višino nekje 2-3m (v posodi, na prostem tudi več). Rodi nam lahko že v prvem letu. Plodovi so jajčaste oblike veliki 4-10cm, primerni pa so za kuhanje in pečenje, lahko pa jih uživamo tudi surove. So prijetno sladko kislega okusa. Tamarillo je zelo enostaven za vzgojo, ker pa ne prenaša mraza ga najpogosteje gojimo v loncih in ga čez zimo prenesemo na toplo. Če bo navoljo dovoj toplote in svetolobe nam lahko rodi tudi čez zimo. V kolikor želimo zelo bujno rast, ga lahko čez poletje posabimo na prosto. Zelo zanimiva rastlina, ki vselej pritegne veliko pozornosti.

Količina: V zip vrečki se nahaja 5 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 4

Liči paradižnik

Cena: 2,59€

Rastlina, ki raste kot krompir, bode kot kaktus, cveti kot krompir in ima okus po višnji.Solanum Sisymbrifolium oziroma "Ličijev paradižnik", kot je njegovo najpogostejše ime, je ena izmed najbolj posebnih rastlin ki jih lahko gojimo na svojem vrtu.Zraste nekje do višine 1,5 - 2 m, rastlina je precej razvejana in prekrita s trnjem. Plodovi so okrogli, rdeče barve. Notranjost je rumene barve in polna majhnih semen.Uživamo ga lahko surovega, je sladko kislega okusa in morda še najbolj spominja na češnjo ali višnjo. Pogosto se uporablja za marmelade. Ker je rastlina iz družine razhudnikov, je bližnji sorodnik tako paradižniku kot krompirju, njegovi puhasto beli cvetovi spominjajo na krompir ali jajčevec oblika rasti pa na paradižnik. Vsekakor je Ličijev paradižnik tak posebnež, da si zasluži mesto na vrtu, le posadite ga v kakšen kot, saj so trni lahko kar precej nadležni. 

Količina: V zip vrečki se nahaja 6 semen.       Na zalogi

Št. slik: 3

Okra

Cena: 1,29€

Okra, imejemo jo tudi Jedilni oslez ali bamija, je pri nas secer malo manj poznan, predvsem po Balkanu, Sredozemlju in Arabske svetu, pa izjemno priljubljena raslina. Zraste lahko do 2 m. (če želimo nižjo rast, mladi rastlini odrežemo glavni poganek, da se razvije več stranskih). Iz lepih velikih belih ali rumenih cvetov se razvijejo užitni plodovi, katere redno režemo (mlade, dolžine 5-9 cm) do zmrzali. Plodove uživamo kot pečeno in kuhano zelenjavo ali pa jih uporabljamo kot gostilo za juhe, čorbe, obare in zelenjavne omake. Jih vlagamo, zamrzujemo, blanširamo, mariniramo in sušimo. Mlade liste pripravimo kot špinačo ali dodajamo surove v solato. Iz plodov in listov si pripravljamo zdravilne čaje. Vsestransko uporabna rastlina.

 

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.       Na zalogi

Št. slik: 2

Tomatil - Purple

Cena: 1,59€

Mehiški zeleni paradižnik oziroma Tomatil, je po načinu rasti zelo podoben Perujskemu volčjemu jabolku, plodovi so oviti v "papirnati ovoj" (lampinjončki) vendar da so pri Tomatilu precej večji, in ponavadi presežejo vrednost, ovoja, tako da ta na eni strani poči. Če Perujsko volčje jabolko uživamo predvsem kot sadje, pa Tomatil uporabljamo bolj kot zelenjavo. Uživamo ga surovega, kuhamo, pečemo, cvremo…Ker plod tomatila vsebuje veliko pektina, iz njega samostojno ali z ostalo zelenjavo in sadjem pripravljamo džeme, marmelade. Najbolj poznana jed iz Tomatila pa je vsekakor Mehiška salsa verde.

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.       Na zalogi

Št. slik: 2

Paradižnik Galapagos

Cena: 1,89€

Pravi posebnež med paradižniki, saj za razliko od drugih ne sodi v vrsto “Solanum Lycopersicon” temveč v vrsto “Solanum chessmanii“. Trži se kot okrasna rastlina, ki pa ima ne le užitne, temveč za uživanje odlične plodove. Gre za rumeno-oranžno sorto z malimi plodovi: malenkost večjimi od tipične velikosti češnjevca. Izredno dobrega okusa, bogato obrodi. Primeren je tudi za vzgojo v posodi. Kot sugerira ime, izvira iz Galapagosa. 

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Korenček - Purple Dragon

Cena: 1,59€

Eden izmed najbolj zanimivih "posebnih" vrst korenčka. Izredno dekorativni koreni so na zunaj vijolični znotraj pa oranžni, prava paša za oči. So precej bogatega sladkastega okusa z rahlim pikantnim pridihom. Dragon korenček pa ni samo lep, ampak tudi zelo zdrav, vsebuje namreč zelo močan antioksidant antocian in kar 2x več več alfa in beta karotena, ki ga telo pretvori v vitamin A, kot "navadni" korenček.

Količina: V zip vrečki se nahaja 40 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Korenček - Purple Sun

Cena: 1,59€

Nova F1 (hibridna) sorta korenčka. Koren je vse do jedra (sredine) močno vijolično obarvan, ob kuhanju ohrani precej barve in je prijetno sladkega okusa.

Količina: V zip vrečki se nahaja 40 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Šparglji - Sweet Purple

Cena: 2,49€

Zelo zanimiva sorta z osupljivimi vijoličnimi poganjki, ki vsebujejo do 20 % več sladkorja kot "običajne sorte", zato je zelo primeren tudi za svežo uporabo. Prav tako poganjki vsebujejo manj lignina, zato lahko režemo nekoliko daljše.

Količina: V zip vrečki se nahaja 6 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 2

Kapre

Cena: 1,69€

Kapra je grm s čudovitimi eksotičnimi cvetovi, zaprti popki teh cvetov pa so kulinarična specialiteta. Rastlina v celinski Sloveniji potrebuje čez zimo zaščito (prenese nekje do -7 stopinj celzija), lahko pa jo gojimo tudi v loncih. Ljubi toploto, zato nam bo najbolje uspevala na sončni legi. Za uspešno kalitev je potrebno semena zamrzniti za 14 dni (semena zmešamo s peskom ali perlitom in jih damo v zamrzovalnik) ali jih hranimo 6-8 tednov v hladilniku (predhodno namočene in v plastični vrečki).   

Količina: Semenska vrečka zadostuje za vzgojo približno 10 sadik.       Na zalogi

Št. slik: 2

Atičoka - Purple

Cena: 1,59€

Gre za sorto artičoke ki ima vijolično obarvane cvetne košarice, intenziteta vijolične barve je odvisna od vsake rasline posebaj, nekatere se obarvajo izrazito vijolično.

Artičoka je grm, ki zraste do 2 m v višino, prav toliko pa običajno tudi v širino. Cvetni peclji nosijo 6 do 12 cm velike cvetne košarice, v katerih so mlada socvetja (cvetni "srček"). Dokler so cvetne glavice zaprte, niso grenke. Njihov spodnji del z mesnatimi listi uporabljamo v kuhinji za pripravo jedi, z artičoke izdelujejo vino in liker (Cynar). Na obali se lahko gojijo na prostem, drugje jih je potrebno čez zimo zaščiti pred nizkimi temperaturami ali jih prenesti v klet ali rastlinjak. Če cvetnih "srčkov" ne porežemo se razvijejo čudoviti cvetovi, ki so prava paša za oči.

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.       Na zalogi

Št. slik: 1

Okra - Burgundy

Cena: 1,59€

Bordo rdeča okra, plodovi so nekoliko manjši kot pri sorti "Jing Orange" vendar intenzivnejše barve.


 

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 2

Tamarillo - Drevesni paradižnik Rumen

Cena: 2,89€

Rumena različica tamarila, plodovi so veliko bolj sladki in so bolj primenri za svežu uporabo ali pripravo sokov. Rodi nekoliko manj kot rdeča sorta.

Količina: V zip vrečki se nahaja 5 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 2

Momordika - Gorka Dinija

Cena: 2,49€

Momordika (Momordica charantia), sorodnica kumaric, izhaja iz indijske podceline. Je bujno rastoča rastlina, ki ima do pet metrov dolge plezajoče poganjke, ki potrebujejo oporo. Iz rumenih, po vanilji dišečih cvetovih se razvijejo dolgi plodovi z razbrazdano kožo. Pri nas uspeva kot enoletnica – podobno kot kumare ali bučke. Cveti med junijem in julijem. Na eni rastlini zacvetijo tako moški kot ženski cvetovi. Plodovi imajo značilno razbrazdano zunanjost, v notranjosti najdemo ploščata semena. Dozorevati začno pozno poleti. Ko dozorijo, zeleni plodovi postanejo rumeno oranžni in se žarkasto razpočijo. Mlade grenke zelene plodove uživamo kot bučke, mlade poganjke in liste kot špinačo, rdeča semena pa se pogosto uporabljajo za privlačno obarvane jedi. Celotna rastlina je zdravilna in se uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni, hemoroidov, vročine in kožnih bolezni. Potrebuje veliko zalivanja in toplote, vendar ne prenaša dobro pripeke. Plodovi začno dozorevati pozno poleti.

Količina: V zip vrečki se nahaja 5 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 2

Naranjilla

Cena: 1,89€

Naranjilla je tropska rastlina, ki zraste do 120 cm v višino. Listi so atraktivne srčaste oblike in lahko zrastejo do 45 cm. Tako kot stebla so prekriti s tankimi dlačicami vijolične barve, ki rastlino ščitijo pred vetrom in direktno sončno svetlobo. Njeni plodovi so oranžne barve, katerih okus zelo spominja na citruse (kombinacija limete in rabarbare). Plodove uživamo sveže ali jih stisnemo v odličen sok zelene barve. Naranjilla najbolje uspeva na polsenčnih legah.

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Zahodnoindijska kumara

Cena: 1,89€

Zelo zanimiva vrsta kumare saj so plodovi polni mehkih bodic. Okusn je podobnen navadni kumari, z nekaj več kisline. Uporabljamo svežo ali vloženo.

Količina: V zip vrečki se nahaja 6 semen.      Ni na zalogi

1
2
3
4
5
Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava