Domov
Kosarica

SADIKE - POSEBNOSTI

PREVZEM SADIK!

Sadike lahko BREZ STROŠKOV DOSTAVE prevzamete več prevzemnih mestih po Sloveniji :

Ob naročilu obvezno izberite “OSEBNI PREVZEM” in pod opombe vpišite PREVZEMNO MESTO IN ČAS (Naprimer: " Maribor Lesnina 2.5")

DAN PRED PREDVEZMOM BOSTE OBVEŠČENI PO SPOROČILU NA VAŠO TELEFONSKO ŠTEVILKO

PREVZEMNA MESTA:

LJUBLJANA (P+R Parkirišče Dolgi most)
- sobota, 15.5. 16:00
- nedelja, 23.5. 16:00 

MARIBOR (Parkirišče pred Lesnino - Tržaška) 
- ponedeljek 17.5. 15:00
- sobota, 22.5. 16:00 

PTUJ (Parkirišče Železniška postaja)
- ponedeljek 17.5. 16:30
- sobota, 22.5. 15:00 

CELJE (Parkirišče pred dvorano Zlatorog)
- sreda, 12.5. 16:30
- sreda, 19.5. 16:30
- sreda, 26.5. 16:30

SLOVENSKA BISTRICA (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Interspar) 
- sreda, 12.5. 17:30
- nedelja, 23.5. 14:00

NOVO MESTO (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Qulandija) 
- ponedeljek, 11.5. 16:00
- sreda 26.5.2021: 18:00

DOMŽALE (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Mercator) 
- sobota, 15.5. 17:30

IVANČNA GORICA (Parkirišče nasproti nakupovalnega centra Mercator) 
- ponedeljek, 11.5. 15:00

MURSKA SOBOTA (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Mercator - Mura) 
- nedelja, 16.5. 16:00

KRANJ (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Merkur - Primskovo) 
-  nedelja, 23.5. 17:30

LENART (Parkirišče pred supermarketom Mercator) 
- nedelja, 16.5. 18:00
MARIBOR (Parkirišče pred Lesnino - Tržaška) 


- ponedeljek 17.5. 15:00
- sobota, 22.5. 16:00 

PTUJ (Parkirišče Železniška postaja)
- ponedeljek 17.5. 16:30
- sobota, 22.5. 15:00 

CELJE (Parkirišče pred dvorano Zlatorog)
- sreda, 12.5. 16:30
- sreda, 19.5. 16:30
- sreda, 26.5. 16:30

SLOVENSKA BISTRICA (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Interspar) 
- sreda, 12.5. 17:30
- nedelja, 23.5. 14:00

NOVO MESTO (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Qulandija) 
- ponedeljek, 10.5. 16:00

DOMŽALE (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Mercator) 
- sobota, 15.5. 17:30

IVANČNA GORICA (Parkirišče nasproti nakupovalnega centra Mercator) 
- ponedeljek, 10.5. 15:00

KOPER (Parkirišče pri stadionu Bonifika) 
- nedelja 9.5. 16:30

POSTOJNA (Parkirišče pri pokopališču)
- nedelja, 9.5. 15:00 

MURSKA SOBOTA (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Mercator - Mura) 
- nedelja, 16.5. 16:00

KRANJ (Parkirišče pred nakupovalnim centrom Merkur - Primskovo) 
- sobota, 8.5. 16:00
- nedelja, 23.5. 17:30

LENART (Parkirišče pred supermarketom Mercator) 
- nedelja, 16.5. 18:00


Št. slik: 1

Pepino

Cena: 2,00€
Redna cena: 2,50€

Pepino (Solanum muricatum) pri nas ni povsem nepoznan, vsekakor pa je novo, da lahko njegove sadike kupimo v vrtnarijah. Kakor večina razhudnikov tudi ta plodovka prihaja k nam iz Južne Amerike, kjer raste na visokih nadmorskih višinah. Zato prenaša tudi hladnejša poletja. Njegov okus je sladkast, malo podoben meloni, uporabljamo ga predvsem v sadnih solatah, kompotih in marmeladah.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Jajčevec - Rotonda Bianca

Cena: 1,50€

Bujno rastoča sorta jajčevca, ki tudi obilno rodi. Najboljše razultate lahko pričakujemo, če ga posadimo v raslinjak ali v zavetni legi.

 
Količina: 1 sadika      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Sladki krompir ORANŽNI

Cena: 1,50€

Sladki krompir je na slovenskem trgu že precej dobro razširjena kultura, a še vedno mnogi precej previdno posegajo po njem. Najprej naj razbijemo nekaj mitov o njem, ki seveda ne držijo. Sladki krompir je res slajši od navadnega, a zaradi tega nič bolj kaloričen in nič manj zdrav. Priporočajo pa ga številne diete, saj 100 g tega živila vsebuje le 85 kalorij, mnogo mineralov, vitaminov in antioksidante. Sladkost mu daje polisaharid inulin, ki ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki in je zadnje celo priporočljiv. Drži, da so plodovi nekoliko slajši, a kljub vsemu kulturo uporabljamo za pripravo juh, omak, pirejev pa tudi sladic, a zelo redko. Sladki krompir oziroma batata ni sorodnik krompirja, temveč spada v skupino slakov.

Sladki krompir z oranžnim mesom. Sadika je v lončku 10 cm

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Sladki krompir BELI

Cena: 1,50€

Sladki krompir je na slovenskem trgu že precej dobro razširjena kultura, a še vedno mnogi precej previdno posegajo po njem. Najprej naj razbijemo nekaj mitov o njem, ki seveda ne držijo. Sladki krompir je res slajši od navadnega, a zaradi tega nič bolj kaloričen in nič manj zdrav. Priporočajo pa ga številne diete, saj 100 g tega živila vsebuje le 85 kalorij, mnogo mineralov, vitaminov in antioksidante. Sladkost mu daje polisaharid inulin, ki ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki in je zadnje celo priporočljiv. Drži, da so plodovi nekoliko slajši, a kljub vsemu kulturo uporabljamo za pripravo juh, omak, pirejev pa tudi sladic, a zelo redko. Sladki krompir oziroma batata ni sorodnik krompirja, temveč spada v skupino slakov.

 Beli sladki krompir, je po okusu in sladkobi manj intenziven od oranžne in vijolične različice

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Long Purple

Cena: 1,50€

Srednja zgodnja sorta, ki zelo dobro rodi, plodovi so zelo dolgi (do 60 cm) in vsebujejo malo semen. 

 

Količina: 1 sadika      Ni na zalogi

Št. slik: 2

Wasabi

Cena: 4,00€

Wasabi je precej podoben našemo hrenu, le da je ostrejšega okusa in zelene barve. Je večletna trajnica, v kuhinji pa uporabljamo podzemni del rastline. Japonski hren potrebuje stalno vlažna tla.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Sladki krompir VIJOLIČEN

Cena: 1,50€

Sladki krompir je na slovenskem trgu že precej dobro razširjena kultura, a še vedno mnogi precej previdno posegajo po njem. Najprej naj razbijemo nekaj mitov o njem, ki seveda ne držijo. Sladki krompir je res slajši od navadnega, a zaradi tega nič bolj kaloričen in nič manj zdrav. Priporočajo pa ga številne diete, saj 100 g tega živila vsebuje le 85 kalorij, mnogo mineralov, vitaminov in antioksidante. Sladkost mu daje polisaharid inulin, ki ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki in je zadnje celo priporočljiv. Drži, da so plodovi nekoliko slajši, a kljub vsemu kulturo uporabljamo za pripravo juh, omak, pirejev pa tudi sladic, a zelo redko. Sladki krompir oziroma batata ni sorodnik krompirja, temveč spada v skupino slakov.

Vijolični sladki krompir, je po okusu in sladkobi najslajši, ima močan okus po kostanjih. Zaradi izrazitega okusa je primeren za mešanje z ostalo zelenjave ali kot dodatek.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Sramežljiva mimoza

Cena: 3,50€
Sramežljiva mimoza je ena izmed najbolj zanimivih rastlin na svetu. Ob dotiku njenih listov hitro ugotovimo od kod izvira njeno ime 
 
Je trajnica, ki pa pri nas ne prezimi, zato jo gojimo v loncih. Največja posebnosti rastline je, da ko se listov dotaknemo ali jih stresemo, se obrnejo navznoter in se ponovno odprejo čez nekaj minut. Potrebuje nekoliko višjo zračno vlago, ob primerni oskrbi pa bo rastlina konec poletja tudi rožnato zacvetela.
 
Mimozo je dokaj preprosto vzgojiti iz semena, paziti je potrebno le, da med kalitvijo vzdržujemo temperaturo nad 18°C.
 
Posebnost mimoze si lahko ogledamo na tem posnetku.
 
 
Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 3

Yacon

Cena: 4,50€
Redna cena: 6,00€

Spada med trajnice in doseže do 2 metra. Je sorodnik sončnice, zato je primeren za vzgojo v domačem vrtu.

Pri Yaconu uživamo njegove okusne gomolje, ki imajo sladkast okus in spominjajo na mešanico jabolk, zelene in hrušk. Vsebuje veliko inulina, sladkorja, ki ga človeško telo razgraja zelo počasi. vsebuje tudi veliko antioksidantov.

Gomolji so zreli, ko se listje začne sušiti. Velike gomolje uživamo, iz manjših, pa naslednje leto zrastejo nove rastline. Zrelo rastlino previdno izpulimo, poberemo velike gomolje in nato prikrajšamo steblo na 10 cm. Cel šop z majhnimi gomoljčki shranimo v kleti, v vlažni mivki. Spomladi jih lahko posadimo v velik lonec in nato rastlino z gomoljčki vred razdelimo. Na prosto jih presajamo v maju in juniju, na razdaljo 1 metra. Gomolje uživamo surove, jih olupimo in narežemo

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 3

Oka - andski krompir

Cena: 2,50€

Živo pisani surovi gomolji so podobni korenju in privlačni po videzu, imajo osvežilen okus (kot krompir, ki je pripravljen z limono) ter visoko hranilno in energetsko vrednost, ki jim jo zagotavljajo ogljikovi hidrati. Poleg tega pa so tudi bogat vir provitamina A (β-karotena), esencialnih aminokislin, vitamina C, kalija, železa, folne kisline.

Za prehrano so primerni vsi rastlinski deli. Mladi listi so po okusu podobni kislici, s cvetovi pa lahko okrasimo solatni krožnik. Seveda oko pridelujemo predvsem zaradi gomoljev, ki jih pred pripravo ni nujno lupiti. Samo operemo jih in narežemo in že jih lahko cvremo, pečemo ali kuhamo. Na soncu posušene gomolje lahko tudi zmeljemo in iz »moke« pripravimo sladice. Lahko pa cele, posušene in hrustljave gomolje uživamo podobno kot posušene fige.

Sveže pobrani gomolji so precej kisli. Temu se najlaže izognemo tako, da gomolje za nekaj dni pustimo na svetlobi (gomolji ne bodo pozeleneli) - tako bodo začeli izgubljati kislino in bodo postali skoraj sladki. Gomolje izkopljemo po prvi slani.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Mehiška kumara

Cena: 2,00€

Zelo zanimiva rastlina, bujno rastoča plezalka zato se bo najbolje počutila če ji omogočimo oporo (mrežo, ograjo drevo) rodi obilno, plodovi spominjajo na mini lubenice, so izredno osvežujoči, zlasti v poletni vročini, zaradi rahle bazičnosti pa je že dalj časa znano po svojih kozmetičnih učinkih pri pomirjanju in mehčanju kože, posebno na občutljivih, vnetih mestih, odlične so za kuhanje in pečenje, lahko jih vlagamo v kis, enako kot navadne kumare. Narezane dodajamo različnim solatam in omakam ali jih uživamo surove. Lupljenje ni potrebno. Mehiška kumara je v domovini trajnica, vendar jo je prinas najbolje gojiti kot enoletnico - tako kot navadne kumare. Je nekoliko manj občutljiva na nizke temperature zato jo lahko presadimo na prosto že prej, lahko jih sejemo tudi direktno na prosto, vseeno pa se vseeno  priporoča vzgojo sadik v lončkih.

 

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 4

Liči paradižnik

Cena: 2,50€

Rastlina, ki raste kot krompir, bode kot kaktus, cveti kot krompir in ima okus po višnji.Solanum Sisymbrifolium oziroma "Ličijev paradižnik", kot je njegovo najpogostejše ime, je ena izmed najbolj posebnih rastlin ki jih lahko gojimo na svojem vrtu.Zraste nekje do višine 1,5 - 2 m, rastlina je precej razvejana in prekrita s trnjem. Plodovi so okrogli, rdeče barve. Notranjost je rumene barve in polna majhnih semen.Uživamo ga lahko surovega, je sladko kislega okusa in morda še najbolj spominja na češnjo ali višnjo. Pogosto se uporablja za marmelade. Ker je rastlina iz družine razhudnikov, je bližnji sorodnik tako paradižniku kot krompirju, njegovi puhasto beli cvetovi spominjajo na krompir ali jajčevec oblika rasti pa na paradižnik. Vsekakor je Ličijev paradižnik tak posebnež, da si zasluži mesto na vrtu, le posadite ga v kakšen kot, saj so trni lahko kar precej nadležni. 

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 2

Tomatil - Purple

Cena: 2,00€

Mehiški zeleni paradižnik oziroma Tomatil, je po načinu rasti zelo podoben Perujskemu volčjemu jabolku, plodovi so oviti v "papirnati ovoj" (lampinjončki) vendar da so pri Tomatilu precej večji, in ponavadi presežejo vrednost, ovoja, tako da ta na eni strani poči. Če Perujsko volčje jabolko uživamo predvsem kot sadje, pa Tomatil uporabljamo bolj kot zelenjavo. Uživamo ga surovega, kuhamo, pečemo, cvremo…Ker plod tomatila vsebuje veliko pektina, iz njega samostojno ali z ostalo zelenjavo in sadjem pripravljamo džeme, marmelade. Najbolj poznana jed iz Tomatila pa je vsekakor Mehiška salsa verde.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Tomatil - Green

Cena: 1,00€

Mehiški zeleni paradižnik oziroma Tomatil, je po načinu rasti zelo podoben Perujskemu volčjemu jabolku, plodovi so oviti v "papirnati ovoj" (lampinjončki) vendar da so pri Tomatilu precej večji, in ponavadi presežejo vrednost, ovoja, tako da ta na eni strani poči. Če Perujsko volčje jabolko uživamo predvsem kot sadje, pa Tomatil uporabljamo bolj kot zelenjavo. Uživamo ga surovega, kuhamo, pečemo, cvremo…Ker plod tomatila vsebuje veliko pektina, iz njega samostojno ali z ostalo zelenjavo in sadjem pripravljamo džeme, marmelade. Najbolj poznana jed iz Tomatila pa je vsekakor Mehiška salsa verde.

Zelena različica.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 3

Bombaževec

Cena: 2,50€

Rastlina, iz katere se izdelujejo naravna vlakna bombaža, nas jo seveda gojimo zgolj kot okrasno rastlino. Ima zelo okrasne rumene cvetove, ko rastlina odcveti, se razvijejo majhne, zelene semenske glavice, v katerih so semena obdana z množico drobnih laskov, ko o glavica dozori, se razpoči in opazimo lahko mehki, beli bombaž, takrat je rastlina še posebaj zanimiva in dekoriativa.

SADIKE BODO NA VOLJO OD 10.5.2021 NAPREJ

 

 

Količina: 1 sadika      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Bučka - Trombetta D'Albenga

Cena: 1,80€

Bučke z zelo dolgim ozkim vratom, meso je oranžne barve in zelo dobrega okusa, z aromo, ki spominja na oreščke. Mlada bučka je zelene barve, kasneje pa postane rumenkasta. Lahko jo gojimo kot plezalko ob opori.

SADIKE BODO NA VOLJO OD 10.5.2021 NAPREJ

Količina: 1 sadika      Ni na zalogi

Št. slik: 2

Kiwano

Cena: 1,80€

Ta izjemno atraktivna kumara je enoletna eksotična rastlina, z užitnimi in okusnimi plodovi. Je plezalka, ki se razraste nekaj metrov v višino. Plodovi so dolgi približno 15-20cm in široki do 10cm, skladišči se lahko vsaj mesec dni. Dozori začetek jeseni in z bodičastimi zlato zelenimi plodovi vselej pritegne pozornost.

SADIKE BODO NA VOLJO OD 10.5.2021 NAPREJ

Količina: 1 sadika      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Armenijska kumara

Cena: 2,50€

Po obliki spominja za kumaro, zato jo skoraj povsod po svetu tudi tako poimenujejo, v resnici pa gre za melono, kar po okusu tudi zelo hitro ugotovimo. Meso je hrustljavo z okusom po meloni, uživamo jo kot sadje, še najbolj se prileže v osvežilnih sadnih solatah. Gojimo jo lahko ob opori ali na tleh, v tem primeru se priporoča zastirka iz slame ali folije. Potrebuje veliko vode in toplote. Rodi oblino in je zelo odporna na bolezni. 

SADIKE BODO NA VOLJO OD 10.5.2021 NAPREJ

Količina: 1 sadika      Ni na zalogi

Št. slik: 2

Arašidi

Cena: 1,80€

Zemeljski orešek ali po naše Arašid  je enoletna rastlina. Razvejano steblo zraste 30 do 60 cm visoko. Njegovi listi so pernati. Cveti rumeno in je samoprašnica, po cvetenju se plodnica upogne proti tlom in zarije v zemljo, ravno zaradi tega, moramo arašidu umogoliti zelo rahlo zemljo. Pobiramo ga mič pozneje pred zmrzaljo. Lahko ga gojimo tudi v posodah. Ta način vzgoje je še posebaj primeren za območja z nekoliko hladnješim podnebjem.

Sadika je v lončku premera 9 cm.

SADIKE BODO NA VOLJO OD 10.5.2021 NAPREJ
 

 

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 3

Andska jagoda

Cena: 1,50€

Andska jagoda ali Perujsko volčje jabolkom, raste kot grmiček ki zraste od 30 do 90 cm v višino in kar precej v širino. Rodi majhne oranžne ali rumene plodoeve ki so podobni paradižniku. Oviti so s papirnato lupino (kor lampinjončki) ovoj je zelo dekorativen tako na vrtu kot pri uporabi v kulinariki. Plodovi imajo zelo prijeten sladkast okus (kombinacija paradižnika in ananasa) in so odlični za pripravo svežih prigrizkov, sadnih solat, in marmelade. Sadike vzgajamo podobno kot paradižnikove, seme, konec februarja ali v začetku marca v notranje prostore. Ko mine nevarnost pozebe, sadike presadimo na vrt, na sočno lego.

 

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Kumara - Crystal Lemon

Cena: 1,50€

Zelo stara sorta kumare ki je bila (po krivem) lep čas v Evropi pozabljana. Koža je rumene barve in je ni  potrebno odstraniti, meso je sočno, rahlo kislekastega okusa in zelo osvežilno, nikoli me grenijo. Odločne za pripravo svežih solat ali vlaganje. Gojimo jih kot navadne kumare, na tleh ali ob opori. Zelo dobro prenaša sušo in je odporna na plesen. Vsekakor kumara ki si zasluži da se vrne na naše vrtove. 

SADIKE BODO NA VOLJO OD 10.5.2021 NAPREJ

Količina: 1 sadika      Ni na zalogi

Št. slik: 1

Limonska trava

Cena: 2,50€

Limonina trava je aromatična tropska trava z modrozelenimi listi. Raste v šopih do 1 m visoko. Je enostavna za vzgojo. Ke v našem podnebju ne prezimi na prostem, jo najpogosteje gojimo v loncih ki jih čez zimo prestavimo v topleši prostor. Ima svež vonj in okus po limoni z navdihom vrtnice (vsebuje eterično olje citral). Kot sveža, mleta ali suha začimba za čaje, juhe in kari praške. Dodajamo jo lahko tudi perutnini, ribam in morskim sadežem. Služi nam za izdelavo potpurija. Uporabljajo jo tudi v kozmetični industriji. Dišeče sveče s limonsko travo odganjajo mrčes.

SADIKE BODO NA VOLJO OD 10.5.2021 NAPREJ

Količina: 1 sadika       Na zalogi

1
2
3
4
5
Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava