Nizka sorta, odstranjevanje zalistnikov ni potrebno, plodovi tehtajo okrog 100 g. Večino paradižnikov dozori zgodaj, kljub temu pa počasi rodi še skozi celo leto.
Izdelek je bil uspešno dodan v košarico.
Izdelek žal trenutno ni na zalogi.
Nizka sorta, odstranjevanje zalistnikov ni potrebno, plodovi tehtajo okrog 100 g. Večino paradižnikov dozori zgodaj, kljub temu pa počasi rodi še skozi celo leto.
Manjši antocijan paradižnik, ki spreminja barvo od vijolično rdeče, do skoraj črne ob popolni zrelosti. Izredno atraktiven in dobro roden. Blagega okusa z več tekočine. Priporočamo postavitev na vidno mestu na vrtu. Blag okus.
Vsekakor najbolj nenavadna sorta paradižnika, ki jo gojimo pri nas. Listi niso kot pri drugih paradižnikih ampak so popolnoma stisnjeji ob steblo, kar daje paradižniku nenavaden videz. Njegovo obilno cvetenje, naradi samo rastlino še bolj zanimivo. Plodovi so majhni, nekoliko večjih od češnjevih paradižnikov. Gre za staro sorto paradižnika, ki se že od leta 1957 pojavljala pod številnimi imeni. Vsekakor posebnež, ki ga je vredno imeti na svojem vrtu. Obvezna opora.
Paradižnik izjemnega okusa, plodovi vsebujejo zelo veliko sladkorja in ravno prav kisline, kar daje zelo bogat in prijeten okus. Zelo dobro se skladišči.
Gotovo eden najbolj nenavadnih in zanimivih paradižnikov. Posamičen plod sestavlja več skupkov oz. delčkov, ki se komajda držijo skupaj. Te lahko brez večje težave odtrgamo: ne rabimo porabiti celega plodu naenkrat. Okus je za odtenek bolj kiselkast kot sladek. Sorta, ki bo gotovo pritegnila pozornost.
Novejša sorta, ki izhaja iz Poljske. Plodovi so nekoliko večji od klasičnih češnjevih paradižnikov. Ima dobro odpornost na bolezni. Odlična sorta za vzgojo v loncih ali na terasi.
Bujno rastoča sorta, plodovi so skoraj popolnoma okrogli, precej veliki, mesnati in okusni. Zlasti primerni za svežo uporabo.
Je sorodnik našega "domačega" paradižnika, rodi zelo zgodaj in zelo obilno. Plodovi so majhni in zelo intenzivnega okusa. Zraste do višine 1,5 m in tudi precej v širino, saj ne odstranjujemo stranskih poganjkov. Je zelo odporen na bolezni. Otroci ga obožujejo.
Plodovi so veliki (nad 200 g), odličnega okusa, lupina je tanka in nežna, zato je še posebaj primeren za svežo uporabo. Sorta razvita iz tradicionalne Poljske sorte.
Mešanica odličnih češnjevih semen paradižnika, sestavljena s strani pridelovalca iz Nizozemske, specializiranega za vzgojo češnjevih paradižnikov. Mešanico je poimenoval "ME TARZAN"
Vrhunska sorta namenenjena profesionalnim pridelovalcem paradižnika. Plodovi so mesnati, enakomerni po velikosti in obarvanosti, izjemno visoka rodnost in odposnot na plesni in nematode. Hibrid, profesionlano seme.
Izjmeno okusen in lep čili, ki je hkrati tudi izjemnoi pekoč. Nezahtevna in zelo dobro rodna rastlina. Okus je saden, vonj po citrusih.
Skovili: 800.000+
Velikost plodu: 5 cm
IZOLIRANO SEME
Blago pekoča različica Habanero, odlično za tiste, ki niso ljubitelji preveč pekočih jedi, oziroma za uporabo tam, kjer želimo veliko čili okusa.
Skovili: 500 - 2500
Velikost plodu: ca. 5 cm
IZOLIRANO SEME
Izjmeno rodna sora, plodovi so podolgovati, zori do intenzivne oražne barve. Zelo prijetnega sadnega okusa.
Skovili: 30.000
Velikost plodu: do 10 cm
IZOLIRANO SEME
Ena izmed najmanjših in najbolj dekorativnih sort sladke paprike. Plodovi so veliki 6 - 9 cm in izjemno sladki, rast je kompaktna, zato primerna tudi za lonce, korita...
Paprika za gurmane je odličnega intenzivnega okusa ter nenavadne barve. Bogato rodi in je zelo odporna na bolezni, zahteva pa zaščito pred vetrom.
Zelo zgodnja sorta, ki dobro rodi. Je hrustljava, ima pa nekoliko manj intenziven okus kot je pri rdeči papriki. Zelo primerna za svežo uporabo in vlaganje.
Tradicionalna sorta paprike, ki izvira iz Makedonije, kjer jo poimenujejo Vezenka. Drugje po svetu jo zaradi sive "prevleke" poimenujejo tudi Elephant peppers. Je zelo masnata, odličnega okusa, rahlo pekoča. Primerna za omake in vlaganje.
Sladka paprika, zori od svetlo zelene, do rumene in končne rdeče barve. Odličnega okusa, zlasti primerna za pečenje na žaru ali vlaganje, večinoma popolnoma nepekoča, občasno se lahko pojavi prijetna blaga pikantnost.
Izjemno zanimiva paprika, s temno vijoličnimi plodovi, ki tehtajo do 100 g. Primarna za gojenjem na prostem, saj ni toplotno zahtevna.
Najbolj priljubljena paprika na Poljskem. Plodovi so zelo mesnati (8 mm), gladki, svetleči intenzivne rdeče barve in izjemno aromatični.
Po obliki spominja za kumaro, zato jo skoraj povsod po svetu tudi tako poimenujejo, v resnici pa gre za melono, kar po okusu tudi zelo hitro ugotovimo. Meso je hrustljavo z okusom po meloni, uživamo jo kot sadje, še najbolj se prileže v osvežilnih sadnih solatah. Gojimo jo lahko ob opori ali na tleh, v tem primeru se priporoča zastirka iz slame ali folije. Potrebuje veliko vode in toplote. Rodi oblino in je zelo odporna na bolezni.
Zelo zanimiva rastlina, bujno rastoča plezalka zato se bo najbolje počutila če ji omogočimo oporo (mrežo, ograjo drevo) rodi obilno, plodovi spominjajo na mini lubenice, so izredno osvežujoči, zlasti v poletni vročini, zaradi rahle bazičnosti pa je že dalj časa znano po svojih kozmetičnih učinkih pri pomirjanju in mehčanju kože, posebno na občutljivih, vnetih mestih, odlične so za kuhanje in pečenje, lahko jih vlagamo v kis, enako kot navadne kumare. Narezane dodajamo različnim solatam in omakam ali jih uživamo surove. Lupljenje ni potrebno. Mehiška kumara je v domovini trajnica, vendar jo je prinas najbolje gojiti kot enoletnico - tako kot navadne kumare. Je nekoliko manj občutljiva na nizke temperature zato jo lahko presadimo na prosto že prej, lahko jih sejemo tudi direktno na prosto, vseeno pa se vseeno priporoča vzgojo sadik v lončkih.
Zemeljski orešek ali po naše Arašid je enoletna rastlina. Razvejano steblo zraste 30 do 60 cm visoko. Njegovi listi so pernati. Cveti rumeno in je samoprašnica, po cvetenju se plodnica upogne proti tlom in zarije v zemljo, ravno zaradi tega, moramo arašidu umogoliti zelo rahlo zemljo. Pobiramo ga mič pozneje pred zmrzaljo. Lahko ga gojimo tudi v posodah. Ta način vzgoje je še posebaj primeren za območja z nekoliko hladnješim podnebjem.
Rastlina, ki raste kot krompir, bode kot kaktus, cveti kot krompir in ima okus po višnji.Solanum Sisymbrifolium oziroma "Ličijev paradižnik", kot je njegovo najpogostejše ime, je ena izmed najbolj posebnih rastlin ki jih lahko gojimo na svojem vrtu.Zraste nekje do višine 1,5 - 2 m, rastlina je precej razvejana in prekrita s trnjem. Plodovi so okrogli, rdeče barve. Notranjost je rumene barve in polna majhnih semen.Uživamo ga lahko surovega, je sladko kislega okusa in morda še najbolj spominja na češnjo ali višnjo. Pogosto se uporablja za marmelade. Ker je rastlina iz družine razhudnikov, je bližnji sorodnik tako paradižniku kot krompirju, njegovi puhasto beli cvetovi spominjajo na krompir ali jajčevec oblika rasti pa na paradižnik. Vsekakor je Ličijev paradižnik tak posebnež, da si zasluži mesto na vrtu, le posadite ga v kakšen kot, saj so trni lahko kar precej nadležni.
Koriander je ena najstarejših začimb in sodi ned najbolj priljubljene začimbe na Orientu, Sredozemlju, Južni Aziji, Latinski Ameriki, Kitajskem, Afriki in Jugovzhodni Aziji. Koriander divje raste v jugozahodni Aziji in Severni Afriki.
Sveži listi so sestavni del mnogih vietnamskih jedi, azijskega vloženega začinjenega sadja in mehiških sals ter guacamol. Nasekljane liste uporabljajo tudi kot dodatek jedem kot je sal in mnogo curryjev. Ker toplota hitro uniči njihov okus, se koriadnrovi listi uporabljajo pogosto surovi ali pa jih dodajajo pred razdelitvijo jedi. Po mnogih indijskih in srednjeazijskih receptih pa se koriandrovi listi uporabljajo na veliko in se kuhajo skupaj z omakami.
Koriandrovi listi imajo drugačen okus kot semena. Okus je podoben peteršilju, vendar je sočnejši s citrusovim priokusom. Pri nas se pogosteje uporabljajo semena, zlasti pri predelavi mesnih jedi.
Zelo zanimivo je samo okušanje koriandra, še posebal okusa listiv, načeloma velja da je okus podoben peteršilju, vendar je sočnejši s citrusovim priokusom. Nekateri pa opredeljujejo njihov okus kot neprijeten, pekoč, sladki in celo smrdljivega vonja, razlog za to bi se naj skrival v naši genetiki in pri ljudeh, ki imajo bolj razvito zaznavanje aldehidiv, le ti prevladajo nad vonjavi drugih aromatičnih snovi. Prihajo do zelo velikih razlik pri odporu do vonja koriandra med etičnimi skupinamu ljudi. Če ste med tistimi, srečneži ki vam je okus všeč, je vsekakor rastlina, ki jo morate imeti na vrtu.
Momordika (Momordica charantia), sorodnica kumaric, izhaja iz indijske podceline. Je bujno rastoča rastlina, ki ima do pet metrov dolge plezajoče poganjke, ki potrebujejo oporo. Iz rumenih, po vanilji dišečih cvetovih se razvijejo dolgi plodovi z razbrazdano kožo. Pri nas uspeva kot enoletnica – podobno kot kumare ali bučke. Cveti med junijem in julijem. Na eni rastlini zacvetijo tako moški kot ženski cvetovi. Plodovi imajo značilno razbrazdano zunanjost, v notranjosti najdemo ploščata semena. Dozorevati začno pozno poleti. Ko dozorijo, zeleni plodovi postanejo rumeno oranžni in se žarkasto razpočijo. Mlade grenke zelene plodove uživamo kot bučke, mlade poganjke in liste kot špinačo, rdeča semena pa se pogosto uporabljajo za privlačno obarvane jedi. Celotna rastlina je zdravilna in se uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni, hemoroidov, vročine in kožnih bolezni. Potrebuje veliko zalivanja in toplote, vendar ne prenaša dobro pripeke. Plodovi začno dozorevati pozno poleti.
Vzpenjava "špinača"
Uživamo listje, mlade poganjke in cvetove. Uporabljamo jo svežo v solati, kuhano v enolončnicah, kot špinačo itd. Okus je zelo osvežilen. Bujna rast, potrebuje oporo.
Zelenjadnica, ki je zelo priljubljena prevsem v sosedni Italiji, kjer velja za avtohtno sorto. Botalično spada med melone, mlade uporabljmo kot kumarije, zrele pa kot melono.
Imenovana tudi Italjanska klasika, saj gre za najbolji razirjeno vrsto bazilike v Italiji, izjemno močna aroma in mehki listi. Odlična za kuhanje, pizze, čaje, pripravo pesta... Primerna tudi za vzgojo v lončkih.
Intenzivno škrlatno rdeči listi, zelo aromatična in dišeča. Obiramo je celo leto, primerna tudi za gojenje v lončkih,
Cvetača Cheddar F1 je rumeno-oranžna kot je sir Chedar. Barva ostane tudi po kuhanju, dozori v 70 dnevih in jo odlikuje visoka vsebnost beta karotena. Profesionalno hibridno seme
Grmičasta rast, meso je belo, kremasto in krhko, najokusnejši so plodovi velikosti do 20 cm. Dobro prenaša nizke temperature, zato je sorta primerna za zgodnje presajanje. Dobra odpornost proti boleznim.
Zgodnja sorta rumene bučke, najprej raste v grmičasti obliki, ki se nato razraste lako tudi do 2 m v dolžino. Bučke zrastejo nekoliko večje kot klasični "Zucchini", pobiramo jih ko tehtajo med 2 - 3 kg. Koža je zelo tanka in se lahko lupi.
Plodovi so težki do 3kg. Med kuhanjem meso razpade v trakce, ki jih uporabljamo kot nadomestek za špagete.
Ruska sorta, ki je nastala pod okriljem združenja pridelovalcev semen Sant Petersburga, z namenom razviti paradižnik, ki ga bo mogoče gojiti tudi v precej hladnem podnebju na severu Rusije, bistvene značilnosti paradižnika so zato hitra, vendar kompaktna rast, zelo zgodnja rodnost in seveda odlična odpornost na nizke temperature. V celinskem podnebju se še posebej izkaže ob deževju in "slabem" vremeni, saj ne zboli tako hitro kot druge sorte. Plodovi so nekoliko večji, kot pri klasičnih češnjevcih in izjmeno sladki.
"Paradižnikov" tip paprike, zgodnja sorta, zelo mesnata in sladka sorta.
Mešanica Zucchini bučk.
Ponavadi ga gojimo kot grmiček (brez opore), rodi zelo obilno, plodovi so le nekoliko debelejši od ribeza, vendar zelo dekorativni in odličnega okusa. Odporna sorta. ki izvira iz Nizozemske.
Vrhunska sorta namenenjena profesionalnim pridelovalcem paradižnika. Plodovi so mesnati, enakomerni po velikosti in obarvanosti, izjemno visoka rodnost in odposnot na plesni in nematode. Hibrid, profesionlano seme.
Buffalosteak F1 paradižnik je paradižnik tipa Volovsko srce z izjemno velikimi plodovi (do 500g). Zelo produktivna sorta, z malo semeni in odličnim okusom. Odpornost na mozaični virus paradižnika in glivične bolezni.
Hibrid, profesionalno seme.
"Pomodoro del Piennolo giallo" je vrsta paradižnika, ki izvira iz regije Kampanije v Italiji. Gre za tradicionalno italijansko sorto paradižnika, ki je znana po svojem sladkem okusu in sočnosti. Paradižnik del Piennolo je ovalne oblike in ima intenzivno rumeno barvo. To vrsto paradižnika običajno gojijo na območju vulkanskega kraterja Vezuv. Paradižnik del Piennolo je priljubljen med kuharji in gurmani zaradi svojega edinstvenega okusa in se pogosto uporablja za pripravo italijanskih jedi, kot so različne omake in solate.
Buffalosteak F1 paradižnik je paradižnik tipa Volovsko srce z izjemno velikimi plodovi (do 500g). Zelo produktivna sorta, z malo semeni in odličnim okusom. Odpornost na mozaični virus paradižnika in glivične bolezni.
Hibrid, profesionalno seme.
"Pomodoro del Piennolo giallo" je vrsta paradižnika, ki izvira iz regije Kampanije v Italiji. Gre za tradicionalno italijansko sorto paradižnika, ki je znana po svojem sladkem okusu in sočnosti. Paradižnik del Piennolo je ovalne oblike in ima intenzivno rumeno barvo. To vrsto paradižnika običajno gojijo na območju vulkanskega kraterja Vezuv. Paradižnik del Piennolo je priljubljen med kuharji in gurmani zaradi svojega edinstvenega okusa in se pogosto uporablja za pripravo italijanskih jedi, kot so različne omake in solate.
Zelo zanimiva, srednje zgodnja sorta s progasto kožoa. Plodovi so okrogli, rahlo rebričasti, premera do 4 cm. Paradižnik med zorenjem spreminja barvo prog od svetlo zelene do rumenkasto-rdeče. Sorta je zelo rodovitna. Zaradi svojega originalnega videza je idealna za dekoracijo jedi, sendvičev in solat. Poleg dekorativnih lastnosti pa je paradižnik Duo cenjen tudi zaradi svojega sladkega okusa.
Kuruza z zelo zanimivimi, mahjnimi, borno rdečimi zrni. Primerna za kuhanje, mletje in pripravo pokovke. Stara avtohtona južno in sverno Ameriška sorta.
Ena izmend najbolj priljubljeni sort kuruze za pokovko. Storži so dolgi ca. 20 cm.
Kamilica je zelnata rastlina, ki izvira iz družine Asteraceae. Zraste do višine od 15 do 60 cm in ima zelo razvejano steblo, ki je votlo. Listi so svetlo zelene barve, razdeljeni v nitaste segmente, ki so na koncu podolgovato ovalni. Kamilica cveti od junija do avgusta in ima koške z belimi cvetovi z rumenim središčem. Cvetovi imajo intenziven vonj in so zbrani v socvetjih na vrhu stebla. Kamilica se pogosto uporablja za zdravljenje različnih težav, kot so prebavne motnje, tesnoba, vnetja in nespečnost.
Sejemo spomladi, neposredno na gredo, kasneje pregoste sadike odstranimo.
Bazilika "Mammoth" je sorta bazilike, ki je znana po svojih velikih listih in močnem okusu. Ima velike, mesnate liste, ki lahko zrastejo do velikosti dlani. Raste hitro in se običajno goji kot enoletnica, saj ne prenaša zmrzali.
Je tudi odlična za izdelavo svežih pestov, ki so ključna sestavina v italijanski kuhinji. Poleg tega ima bazilika "Mammoth" tudi zdravilne lastnosti, saj vsebuje antioksidante in protivnetne spojine, ki lahko pomagajo pri zdravljenju vnetij in drugih zdravstvenih težav.
Bazilika Napoletano je sorta bazilike z velikimi, temno zelenimi listi. Ima intenziven vonj in okus, primeren je za uporabo v italijanski kuhinji, zlasti v nadevih za pico, testeninah, solatah in omakah.
Raste bujno in doseže višino do 60 cm. Potrebuje sončno lego in dobro odcedna tla. Bazilika Napoletano se lahko goji v vrtovih, na balkonih ali v posodah. Redno obiranje listov bo spodbujalo rast rastline in omogočilo dolgotrajno uporabo njenih listov v kuhinji.
Spektakularna sorta, glave so debele, enakomerne in kompaktne z drobnimi cvetovi privlačne roza barve. Barva se spremeni v vijolično, ko je kuhana. Zrelost: 90 dni po presajanju. Primerna za jesensko žetev.
F1 Hibridna sorta, semena profesiolna kvalitete.
Gre za eno najstarejših gojenih buč. V Srenji in Severni Ameriki, bi naj ta vrsta obstajala že več kot 1000 let. Meso je polnega maslenega okusa, primerna za kuhanje, pečenje, pripravo sladic...Brez težav jo skladiščimo do pomladi.
Je sorta kumaric za vlaganje s čvrstim mesom, večjimi bradavicami in belimi bodicami. Plodovi so enakomerni, lepo oblikovani, brez nagnjenosti k porumenelosti, temno zeleni. Dolga življenjska doba rastline omogoča daljše obdobje pobiranja.
Visoka odpornost na kumarno plesen, pegavost, virus mozaika kumar in krastavost kumar.
F1, hibridno seme, profesionalne kvalitete
Sorta kumar za vlaganje, z visoko rodovitnostjo. Plodovi so zelo lepo oblikovani, valjaste oblike, razmerje dolžine in širine je 3:1. Lupina je intenzivno zelena, sijoča z svetlimi progami. Sorta ima visoko toleranco na kumarno plesen in virus mozaika kumar, ter je popolno odposnost na pegavost buč.
F1, hibridno seme, profesionalne kvalitete
Sorta razvita za gojenje na prostem. Rastlina ima zelo močno rast in tvoji v skoraj 100% samo ženske cvetove. Sorto odlikuje obilni pridelek, zgodnje zorenje in zelo dobra struktura plodov, saj so zelo lepo oblikovani s popolnim razmerjem med dolžino in širino, brez vratu. Koža je zelena s srednjim sijajem, svetleča se na koncu plodov. Seme je majhno.
Sorta ima visoko toleranco na kumarno plesen kar omogoča uporabo te sorte pri ekološkem in integriranem kmetovanju.
F1, hibridno seme, profesionalne kvalitete
Sorta razvita na poskusnih poljih v mestu Barnaul, regija Altai (Kmetijskii inštitut Zapadno-Sibirskaya Ovoshchnaya Opytnaya Stantsiya), ki že od leta 1932 razvija sorte zelenjave, ki sobro odpodne na mraz. Kot večina drugih severni sort, raste grmičasto, nizko (do 1 m) in zgodaj rodi. Plodovi so srednje debeli, mesnati in zelo okusni. Najbolj priljubljena sibirska sorta paradižnika, ki se še posebaj izkaše v mrzlem in deževnem obdobju.