Domov
Kosarica

Kompleti za gojenje gob

Komplet za gojenje gob vsebuje z micelijem željene gobe cepljen in preraščen substrat, pripravljen za izraščanje gob. ter priložena navodila, s pomočjo katerih, boste brez težav vzgojili gobe kar doma.  

Za uspešen obrod je potrbno gobam zagotoviti ustrezne pogoje, pogoji ki jih določena vsta zahteva, so navedeni v opisu substrata.

Doma takšne pogoje ponavadi najlažje zagotovimo v kleti, predsobi ali na stopnišču. Če prostor nima ustrezne vlage, to zagotovimo tako da improviziran rastlinjak (večja škatla s pripeto folijo) ali substrat zgolj pokrijemo z večjo vrečo, na dno pa postavimo pladenj z vodo. Vzlažnost lahko vzdržujemo tudi z uporabo pršiljke, vendar moramo paziti, da ne pršimo direkt po gobah, saj zadrževanje vode lahko povzroči gnitje. Če imamo substat sv rastlinjaku, ga večkrat dnevno odpremo in prezračinmo. 

Pričakujemo lahko 2-3 obrode, v idealnih pogojih pa tudi 4 do 5.


Št. slik: 1

Substrat - BUKOV OSTRIGAR

Cena: 25,00€
Ima sladek, blag okus in ga v tradicionalni vzhodnajški medicini uporabljajo za krepitev ven, sprostitev kit ter odpravo zraka in hladnih stanj iz telesa. Ostrigar je bogat z beljakovinami in vsebuje veliko aminokislin, različne vitamine B, nenasičene maščobne kisline (zlasti oleinsko) ter nekatere minerale in vlaknine. Pomembna prednost te gobe je, da zaradi velike vsebnosti železa koristi nastajanju krvi.

Idealni pogoji: Temperatura 10 - 20°C, vlaga 85 - 90%
 
 
Količina: ca. 3 kg substrata       Na zalogi

Št. slik: 1

Substrat - ŠITAKE

Cena: 25,00€
Šitake so izredno okusne medicinske gobe, katere na Kitajskem imenujejo »Xiang-gu« (ali »Shiang-gu«), kar pomeni dišeča goba. Kot tradicionalno jed jih cenijo na Kitajskem, Japonskem in Koreji. Te enkratne gobe niso samo okusna in hranljiva jed, temveč vsebujejo tudi številne zdravilne učinkovine.
 
Opravljenih je bilo stotine znanstvenih raziskav, katerih zaključki so, da šitake znižujejo raven holesterola v krvi, zavirajo rast nekaterih vrst bakterij, virusov ter tumorjev, uravnavajo krvni pritisk in krvni sladkor, krepijo imunski sistem, blažijo stres ter blagodejno vplivajo na jetra in ledvica.
Do sedaj so jih v naravi našli le na Daljnem vzhodu, kjer jih umetno gojijo že več kot tisoč let.

Idealni pogoji: Temperatura 14 - 20°C, vlaga 80 - 90%
Količina: ca. 150 kom       Na zalogi

Št. slik: 1

Substrat - REIŠI

Cena: 25,00€
Svetlikava pološčenka – Reiši (Ganoderma lucidum) Reiši je goba, kateri do sedaj pripisujejo največ zdravilnih lastnosti izmed vseh gob. Ponekod na Vzhodu jo imenujejo tudi goba nesmrtnosti ter jo uvrščajo v sam vrh tradicionalnih zdravil.
Med drugim je znanstveno dokazano, da zavira rast bakterij, kandidiaz, tumorjev ter virusov, deluje protivnetno, uravnava krvni pritisk ter krvni sladkor, znižuje raven holesterola, krepi imunski sistem, ter blaži stres. Njeno delovanje naj bi blagodejno vplivalo na ledvica in jetra. Uporablja se v obliki čajev, ponekod pa iz gob izolirane zdravilne učinkovine prodajajo v obliki tinktur, kapsul in podobnih prehranskih dopolnil .

Idealni pogoji: Temperatura 21 - 27°C, vlaga 80 - 85%
 
Količina: ca. 3 kg substrata       Na zalogi

Št. slik: 1

Substrat - RUMENI OSTRIGAR

Cena: 25,00€
Okusna goba,blage arome, živo rumene barve, ki med kuhanjem nekoliko zbledi. Intenzivna rast podgobja, zato primerna za začetnike.
 
Idealni pogoji: Temperatura 20 - 30°C, vlaga 85 - 95%
Količina: ca. 3 kg substrata       Na zalogi

Št. slik: 1

Substrat - RESASTI BRADOVEC

Cena: 25,00€
Je izredno okusna in cenjena jedilna ter medicinska goba. Okus spominja na meso jastoga. 

Goba resasti bradovec (Hericium erinaceus) vsebuje esencialne mineralne snovi in elemente v sledovih (Zn, Fe, Se, Ge itd.), niacin, biotin, vitamin D, kot tudi različne polisaharide in polipeptide. Zaradi kvalitetne aminokislinske sestave ima ta vrst gobe v primerjavi z drugimi jedilnimi gobami (šampinjoni, ostrigarji in šitake) najvišjo biološko vrednost in je zato pri vegetarijanskem načinu prehranjevanja kakovosten nadomestek mesu. V tradicionalni medicini jo zaradi njenega delovanja izredno cenijo in imenujejo “Naravna hrana za nevrone”.
 
Idealni pogoji: Temperatura 18 - 24°C, vlaga 90 - 95%
 
Količina: ca. 3 kg substrata       Na zalogi

Št. slik: 1

Substrat - KRALJEVI OSTRIGAR

Cena: 25,00€
Sodi med ostrigarje, ki rastejo iz zemlje. Razlikuje se tudi po izgledu in bolj spominja na gobane. Ima dober zelo dober okus. Ostane precej čvrst tudi po termični obdelavi, zato je še posedaj primeren za pečenje na žaru. Ima zelo dolgo življensko dobo in ga lahko uporabjamo tudi več kot 2 tedna po obiranju.
 
Idealni pogoji: Temperatura 15 - 20°C, vlaga 85 - 90%
Količina: ca. 150 kom       Na zalogi

Št. slik: 1

Substrat - POLETNI OSTRIGAR

Cena: 25,00€
Zelo je podoben bukovemu ostrigarju, vendar z nekaj opaznimi razlikami. Klobuki poletnega so veliko bolj bledi in manjši, ima raje tudi toplejše vreme zato je primerna za gojenje v nekoliko toplejših prostorih. Sicer pa je okus precej podoben.

Idealni pogoji: Temperatura 15 - 25°C, vlaga 85 - 90%
 
Količina: ca. 3 kg substrata       Na zalogi

Št. slik: 1

Substrat - BUNA SHIMEJI

Cena: 25,00€
Izvira iz Vzhodne Azije. Najpogosteje raste na bukovih drevesih, od tod tudi drugo ime, bela bukova goba. Gobe moramo termično obdelati, saj imajo surove grenak priokus, ki pa po kuhanju popolnoma izgine. Kuhana goba ima čvrsto, rahlo hrustljavo teksturo in okus po oreščkih. Uporabljamo jo predvsem za juhe, enolončnice in omake. ali jih kot popečemo na žaru.
 
Idealni pogoji: Temperatura 10 - 20°C, vlaga 85 - 90%
Količina: ca. 3 kg substrata       Na zalogi

1
2
Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava