Fermentacija namreč v veliki meri odstrani prepreke pri kaljenju, ovojnico semena in celo nekatere bolezni, ki jih lahko seme nosi s seboj. S tem postopkom shranjena semena imajo višji odstotek kaljivosti, po izkušnjah dobro kalijo tudi po več kot petih letih od spravila.
Za spravilo potrebujemo plodove, lončke; npr. jogurtove, pisalo, cedilo - sito in papir.
- Izberemo optimalne plodove. S tem mislimo večje plodove s karakteristikami željene sorte. Semena z nožem ali žličko izdolbemo v lonček. Ne shranjujemo semen iz obolelih, za sorto nenavadnih ali premalih plodov. Po potrebi dodamo nekaj vode, da je tekočine v lončku dovolj in ne bo izhlapela. Sorto označimo, 1 lonček naj bo 1 sorta.
- Lončke prestavimo v temnejši prostor in pustimo 3 dni da fermentirajo. Po želji jih prekrijemo, da ne bodo polni mušic. Na površini se po kakšnem dnevu pojavi nič kaj privlačna sluz in smrad - znak, da delamo OK. ;)
- Po treh dneh (dan več ne igra vloge) vsebino lončka speremo pod sitom. Morebitno debelejšo sluz lahko fizično odstranimo, manjše delčke mesa ali umazanije pa preprosto potlačimo s prstom. Semena pod sitom še operemo z vodo.
- Semena prestavimo na list / karton in jih imensko označimo. Sušimo jih 1 - 2 tedna - zavarovana naj bodo pred neposredni soncem.
- Posušena semena zdaj spravimo, najbolje v plastične zip vrečke, kjer bodo neprodušno zaprta in zavarovana pred vlago.