Domov
Kosarica

Spravilo semen

Avgust - čas, ko končno uživamo v viških paradižnika (lastnih ali sosedovih) je idealen za spravilo semen, ki nam bodo omogočala setev prihodnjo sezono. Možnih načinov shranjevanja je sicer več, pri čemer je najpogostejše shranjevanje semen direktno na papir. Opisan je postopek ki vključuje fermentacijo.
 

Semenska ovojnica

Fermentacija namreč v veliki meri odstrani prepreke pri kaljenju, ovojnico semena in celo nekatere bolezni, ki jih lahko seme nosi s seboj. S tem postopkom shranjena semena imajo višji odstotek kaljivosti, po izkušnjah dobro kalijo tudi po več kot petih letih od spravila.


Za spravilo potrebujemo plodove, lončke; npr. jogurtove, pisalo, cedilo - sito in papir.
 
- Izberemo optimalne plodove. S tem mislimo večje plodove s karakteristikami željene sorte. Semena z nožem ali žličko izdolbemo v lonček. Ne shranjujemo semen iz obolelih, za sorto nenavadnih ali premalih plodov. Po potrebi dodamo nekaj vode, da je tekočine v lončku dovolj in ne bo izhlapela. Sorto označimo, 1 lonček naj bo 1 sorta.

- Lončke prestavimo v temnejši prostor in pustimo 3 dni da fermentirajo. Po želji jih prekrijemo, da ne bodo polni mušic. Na površini se po kakšnem dnevu pojavi nič kaj privlačna sluz in smrad - znak, da delamo OK. ;) 
 
- Po treh dneh (dan več ne igra vloge) vsebino lončka speremo pod sitom. Morebitno debelejšo sluz lahko fizično odstranimo, manjše delčke mesa ali umazanije pa preprosto potlačimo s prstom. Semena pod sitom še operemo z vodo.
 
- Semena prestavimo na list / karton in jih imensko označimo. Sušimo jih 1 - 2 tedna - zavarovana naj bodo pred neposredni soncem.
 

- Posušena semena zdaj spravimo, najbolje v plastične zip vrečke, kjer bodo neprodušno zaprta in zavarovana pred vlago.


Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava