Domov
Kosarica

Slovar izrazov

Ko je govora o paradižniku, se srečamo z veliko izrazi, ki opisujejo posamezne lastnosti sorte. V nadaljevanju bodo prestavljeni najpomembnejši, ki jih je dobro poznati pri izbiri sorte paradižnika, ki jo bomo gojili.

Indeterminantna sorta

Izraz »determinant« izhaja iz latinščine in pomeni omejitev, zato »determinant« pomeni »omejeno« in »indeteminant« pomeni »neomejeno«.

Glede na vrsto rasti paradižnika pomeni torej determinantna sorta - z omejeno rastjo, indeterminantna sorta - z neomejeno rastjo.

Indeterminantne sorte so torej tiste sorte, ki »niso omejene« z rastjo, kar pomeni, da lahko zrastejo zelo visoko. Nad vsakim socvetjem se oblikuje vegetativni poganjek. Te sorte paradižnika moramo gojiti ob opori, v času rasti pa je treba odstranjevati tudi zalistnike, tako omogočamo eno stebleno rast, kar je zaželeno zaradi lažjega načina vzgoje. V praksi bomo indeteminaten paradižnik najlažje prepoznali, tako da je na vrhu rastline poganjek in ne socvetje.

Determinantna sorta

Determinantne sorte pa so po načinu rasli ravno nasprotne indetermintnim vrstam, kar pomeni, da so omejeno z rastjo, torej zrastejo precej nižje. Njihova rast se konča z listom ali socvetjem. Paradižnikom tega tipa ni treba odstranjevati zalistnikov, prav tako paradižnika ni treba vezati ob oporo, razen v primerih sort, ki bujno rodijo, da preprečimo poleganje rastline. Z determinatnimi vrstami majn dela zavzemajo pa nekoliko več prostora (rastejo bolj v širino), pa tudi pridelek je nižji. So pa determinante sorte zelo primerne za vzgojo v loncih.

Na spodnji fotografiji se lepo opazi bistvena razlika, levo indeterminantna vrsta, nad socvetjem je vegetativni poganjek – paradižnik raste naprej, desno determinantna vrsta, socvetje je na vrhu poganjka – rast poganjka je s tem zaključena.

    

Beefstake Tomato

Pri opisu pogosto naletimo na beef tomato ali beefsteak. Izraz se nanaša na sam paradižnik – plod. Gre za sorte, ki imajo zelo velike mesnate plodove (od tod tudi ime beefstake = goveji zrezek) z malo semen. Okus je po navadi blag, tipični paradižnikov, pri nekaterih vrstah tudi sladkast. Največ beefsteak paradižnikov je roza ali rdeče barve, najdemo pa jih v vseh barvah. Zanimivo da se, kot prvi gojeni beefsteak paradižniki v Evropi omenja »Cuore di bue« oziroma nam bolj poznano volovsko srce, ki sicer po karakteristikah spada med beefstake, vendar ga zaradi oblike uvrščamo v srčaste paradižnike (oxheart tomato). Te sorte so zelo priljubljene za gojenje doma, vendar se pa precej manj goji v komercialne namene, kjer prevladujejo manjše sorte z enakomernimi plodovi.

 

Heirloom Tomatoes

Še en izmed izrazov, ki ga bomo v tujini precej srečali, je »Heirloom Tomatoes«, pri nas se ta kašne vrste po navadi uporablja izraz »tradiciolnalna sorta« ali »stara sorta«. Gre torej za tiste sorte paradižnika, ki so bile ustvarjene že pred mnogimi leti in se njihova uporaba prenaša iz generacije v generacijo. Mnoge izmed njih so bile že »pozabljene« pa so jih ljubitelji v zadnjih letih ponovno začeli gojit. Stare sorte paradižnikov so vseh mogočih barv in oblik, morda marsikdo danes ob pogledu na pisane, zelene, temne, rumene … paradižnike napačno pomisli, da gre za moderne križance, dejstvo pa je, da so bile ravno te »idealne« sorte paradižnika, ki jih najdemo v trgovinah (okrogel, svetleč, rdeč in enake velikosti) ustvarjene v zadnjih letih z namenom komercialne vzgoje. Večina sort, ki jih najdete na tej strani, so torej tako imenovani »heirloom«.

 

 Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava