Domov
Kosarica
Kontakt
E.: info@paradiznik.si
T.: 051 844 794
Facebook

Nasveti za uspešno setev toplotno zahtevnih rastlin

Določene rastline, kot so paprika, jajčevci, čili ... potrebujejo za kalitev konstantno visoko temperaturo (25 - 28°C), kar v sobnih pogojih po navadi ne dosežemo. V nadaljevanju je opisan postopek, kako si doma preprosto naredimo kalilnik, ki nam bo zagotavljal idealne pogoje za uspešno kalitev.

Za zagotavljanje temperature bomo uporabili grelno blazino, ki se uporablja v teraristiki. Izberemo blazino z močjo 7 ali 10W, saj zraven izjemno nizke porabe, ne oddaja previsoke temperature. 

Blazino lahko nalepimo na dno rastlinjaka (na zunanjo stran) ali v notranjost na eno izmed stranic (v tem primeru moramo paziti, da pri zalivanju ne škropimo po blazini). Namesto grelne blazine lahko uporabimo tudi grelni kabel. V tem primeru na dnu rastlinjaka nasujemo mivko, v katero zakopljemo kabel.

Grelne blazine in grelne kable lahko dobite tudi pri nas.

V kolikor imamo manjše količine posamezne vrste, je najbolje sejati v šotne tablete. Katere nato enostavno presadimo v lončke, brez pikiranja.


V kolikor imamo namen sejati večje količine posamezne sorte, je najbolje, da semena na gosto sejemo v lončke ali plato. Sadike bomo nato pikirali v lončke. Zaradi gostega sajenja priporočamo, da se v zemljo doda nekaj gnojila (količina naj bo zelo majhna, saj pregnojena zemlja lahko poškoduje majhne rastline). Priporočamo uporabo organskega gnojila BIG PLANT (3 čajne žličke na 1l zemlje).

Semena na rahlo zagrnemo z zemljo ali uporabimo vermikulit, ki odlično zadržuje vlago.

Vermikulit obvezno narahlo poškropimo z vodo.

Tako pripravljeni kalilnik nam nato zagotavlja temperaturo približno 25-28 °C. Za kalitev eksotičnih rastlin lahko uporabimo močnejšo grelno blazino (15 W), ki nam bo zagotavljala temperaturo približno 30 °C. Kalilnik imamo na sobni temperaturi, dokler semena ne vzkalijo. Prisotnost svetlobe ni potrebna.


 

 Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava