Domov
Kosarica
Kontakt
E.: info@paradiznik.si
T.: 051 844 794
Facebook

Kdaj presadimo paradižnik na prosto?

April povezujemo z muhastim, nestanovitnim vremenom. V zadnjih letih pa je aprilsko vreme postreglo z nadpovprečno visokimi temperaturami, ki so kar vabile k vrtnim aktivnostim. April 2018 je bil celo najtoplejši v merjeni zgodovini. Pogosto in pravzaprav logično vprašanje zadnjih dni je zato bilo: lahko paradižnik že presadim na prosto?
Odgovor bi bil: ne. Za to navajam tri razloge.
 
1. Sneg, pozebe,...
Večina preteklih let je postregla s pozebami ali celo sneženjem v zadnjih aprilskih dneh, enaka nevarnost obstaja tudi v prvi polovici maja. Pri branju tujih virov boste pogosto kot primeren datum zasledili obdobje 3-4 tednov po zadnji zmrzali. Takrat je možnost ponovitve pozebe že zelo majhna. V Sloveniji obdobje sovpada s t.i. "Ledenimi možmi", ki letos nastopijo med 12.-14. majem. 

27. april 2016


 
Pozebe 2017 in 2018
27.4.2016 močno sneženje po celi državi, pozeba.
20.4.2016 močna pozeba, temperatura zjutraj pod -5°C 
 
2. Temperatura tal
In četudi so temperature ozračja lahko že visoke, je za rastlino enako pomembna temperatura tal. Ta pa se segreva z zamikom. Paradižnik in druge plodovke  potrebujejo namreč temperaturo tal ogreto vsaj na 15°C. Nižja bo negativno vplivala na rast in razvoj rastline, zato s prehitrim presajanjem na prosto ne pridobimo ničesar.
Tempraturam tal za vašo regijo lahko sledite tu: povezava.
Iz povezave je razvidno, da se temperatura šele v prvih majskih dneh približuje 15°C, zato prehitro presajanje ni bilo smiselno.
 
3. Trenutni vremenski pogoji
Če se osredotočim na konkretno leto 2018. V nadaljevanju tedna so za več zaporednih dni napovedane intenzivne plohe. Mokrota, vlaga in temperature okoli 20°C kar kličejo k razvoju glivičnih okužb, ki so največji sovražnik paradižnika. Presajanje na prosto pred Ledenimi možmi se zato že iz aktualnih pogojev ne zdi smiselno.
Drugačni pogoji so seveda v rastlinjakih, kjer sta temperatura zraka in tal višji, rastline pa zaščitene pred vremenskimi nevšečnostmi. 
 
Ob presajanju paradižnika na prosto imam sam zato v mislih obdobje po Ledenih možeh, pri čemer preverim temperaturo tal in vremensko napoved za naslednje dni. 


Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava