Domov
Kosarica

Eksotične rastline

V to kategorijo spadajo rastline, ki so zaradi svoje barve, oblike, vrste, uporabnosti...posebne. Vse te sicer brez težav rastejo na naših vrtovih, vendar nekatere zaradi podnebja ne dosegajo velikih pridelkov, zato jih gojimo kot zanimivost in popestritev svojega vrta. Nekatere izmed njih so v Evropi manj poznane oziroma se ne gojijo intenzivno, zato jih tudi ni vpisanih v Evropski sortni listi, te rastline se ne tržijo kot zelenjadnice, ampak kot okrasne ali zbirateljske rastline.Takšne rastline so pri kategoriji vrsta rastline označene kot okrasne rastline.


Št. slik: 2

Kiwano

Cena: 1,49€

Ta izjemno atraktivna kumara je enoletna eksotična rastlina, z užitnimi in okusnimi plodovi. Je plezalka, ki se razraste nekaj metrov v višino. Plodovi so dolgi približno 15-20cm in široki do 10cm, skladišči se lahko vsaj mesec dni. Dozori začetek jeseni in z bodičastimi zlato-zelenimi plodovi vselej pritegne pozornost. Seme posejemo v lončke, saj je rastlina občutljiva na nizke temperature, zato jo lahko prestavimo na prosto, ko ni več nevarnosti pozebe.

Količina: V zip vrečki se nahaja 15 semen.       Na zalogi

Št. slik: 1

Armanijska kumara

Cena: 1,19€
Redna cena: 1,49€

Po obliki spominja za kumaro za to jo skoraj povsod po svetu tudi, tako poimenujejo, v resnici pa gre za melono, kar po okusu tudi zelo hitro ugotovimo. Meso je hrustljavo z okusom po meloni, uživamo jo kot sadje, še najbolj se prileže v osvežilnih sadnih solatah. Gojimo jo lahko ob opori ali na tleh, v tem primeru se priporoča zastirka iz slame ali folije. Potrebuje veliko vode in toplote. Rodi oblino in je zelo odporna na bolezni. 

Količina: V zip vrečki se nahaja 10 semen.       Na zalogi

Št. slik: 1

Atičoka

Cena: 1,19€
Redna cena: 1,49€

Artičoka je grm, ki zraste do 2 m v višino, prav toliko pa običajno tudi v širino. Cvetni peclji nosijo 6 do 12 cm velike cvetne košarice, v katerih so mlada socvetja (cvetni "srček"). Dokler so cvetne glavice zaprte, niso grenke. Njihov spodnji del z mesnatimi listi uporabljamo v kuhinji za pripravo jedi, z artičoke izdelujejo vino in liker (Cynar). Na obali se lahko gojijo na prostem, drugje jih je potrebno čez zimo zaščiti pred nizkimi temperaturami ali jih prenesti v klet ali rastlinjak. Če cvetnih "srčkov" ne porežemo se razvijejo čudoviti cvetovi, ki so prava paša za oči.

Količina: V zip vrečki se nahaja 15 semen.       Na zalogi

Št. slik: 3

Bombaževec

Cena: 1,19€
Redna cena: 1,49€

Rastlina ki iz katere se izdelujejo naravna vlakna bombaža, nas jo seveda gojimo zgolj kot okrasno rastlino. Ima zelo dekorativne rumene cvetove, ko rastlina ocveti se razvijejo majhne, zelene semenske glavice v katerih so semena obdana z množico drobnih laskov, ko o glavica dozori, se razpoči in opazimo lahko mehki, beli bombaž, takrat je raslina še posebaj zanimiva in dekoriativa. 

 

Količina: V zip vrečki se nahaja 6 semen.       Na zalogi

Št. slik: 2

Okrasni Paradižnik – Galapagos Island

Cena: 1,49€

Pravi posebnež med paradižniki, saj za razliko od drugih ne sodi v vrsto “Solanum Lycopersicon” temveč v vrsto “Solanum Chessmanii“. Trži se kot okrasna rastlina, ki pa ima ne le užitne, temveč za uživanje odlične plodove. Gre za rumeno-oranžno sorto z malimi plodovi: malenkost večjimi od tipične velikosti češnjevca. Izredno dobrega okusa, bogato obrodi. Primeren je tudi za vzgojo v posodi. Kot sugerira ime, izvira iz Galapagosa. 

Količina:      Ni na zalogi

1
Prijava na E-novice: Prijava