Domov
Kosarica

Eksotične rastline


Št. slik: 4

Surijmanska češnja - Pitanga

Cena: 22,50€
Redna cena: 25,00€

Surinamska češnja - Pitanga (Eugenia uniflora), brazilska češnja, kajenska češnja ali Cerisier Carré je rastlina,ki izvira iz vzhodne obale Južne Amerike, in sicer od Surinameja, Francoske Gvajane na jugu Brazilije, pa tudi delov Paragvaja, Argentine in Urugvaja.

Zraste kot večji grm ali manjše drevo, zato je zelo primerna za vzgojo v loncih (kar je tudi nujno, saj ne prezimi na prostem), kjer tudi brez problema rodi. Cvetovi so štirje beli in se nahajajo na vitkih dolgih steblih.

Po cvetenju se razvijejo rebrasti plodovi premera 2 do 4 cm. Plodovi so odličnega tropskega okusa, sladki z nekaj kisline. Pitanga se uporablja kot začimba v hrani in kot osnova za želeje. Sadje ima visoko vsebnost vitamina C in je vir vitamina A.

Sadike so stare 1 leto višine 30-50 cm, rodijo že v drugem letu starosti.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 2

Papaja - Babako

Cena: 62,00€

Babako je križanec med dvema vrstama papaje, ki izhaja iz Ekvadorja in Kolumbije,danes pa jih gojijo tudi v nekaterih evropskih državah. Plod je brez semen in tehta do 1,5 kg. V sredini je mehko belo jedro, okoli njega pa rahlo rumenkasto oranžno meso. Plodovi vsebujejo veliko vitamina C in encimov, ki pomagajo pri razgradnji maščob v telesu. Imajo zelo osvežujoč in prefinjen rahlo kiselkast okus, zaradi katerega so znani tudi kot šampanjsko sadje. 

Babko za razliko od navadne papaje brez večjih težav gojimo tudi pri nas, saj je zaradi svojega naravnega rastišča (raste tudi na 3000 metrih nadmorske višine) precej bolj prilagojen na naše podnebje, pa tudi raste precej kompaktno (nekje do 3 m višine) zato ga lahko gojimo v večjem loncu.

Rastlina ne prezimi na prostem, zato jo pozimi prestavimo v hišo. Gre za izjemno atraktivno in nenavadno rastlino ki bo zagotovo pritegnila pozornost vsakega. 

Gre za zelo kvalitetne sadike, vzgojene v našem podnebju in visoke že več kot 1,2 m zato lahko že naslednje leto pričakujete prve sadeže.

 

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 4

Rožič - Rožičevec

Cena: 10,80€
Redna cena: 12,00€
Rožičevec je v Sloveniji precej nepoznana rastlina, zelo dobro pa poznamo njegov plod oziroma moko iz ketere izdelujemo rožičevo potico. Nekoliko starejše generacije pa se strokov rožiča spomijanjo predvsem kot nadomestek čokolade. 
 
Danes skoraj pozabljena rastlina se z veliki koraki vrača v prehrano ljudi, saj se uvršča med tako imenovane superživila. Rožiči so sestavljeni iz beljakovin in vitaminov A, B, B2, B3 in D, vsebujejo pa tudi precej škroba. Bogati so z minerali, denimo kalcijem, fosforjem, kalijem, magnezijem, cinkom, v njih so še železo, mangan, barij, baker, nikelj. V primerjavi s čokolado je rožič trikrat bogatejši s kalcijem in ima tretjino manj kalorij ter sedemnajstkrat manj maščob. 
 
Vzgoja rožiča je precej enostavna, prenese tudi najhujšo sušo in lahko ga močno obrezujemo da ustvarimo razgibano primerno za vzgojo v loncu, kar je nujno potrebno če ne živimo na primorskem, saj rastlina pri nas ne prezimi. Je zimzelena rastline z zelo lepimi voščenimi listi, zato, je rožičevec tudi zelo lepa okrasna rastlina, saj velikega pridelka v posodi žal ne moremo pričakovat. Na primorskem pa lahko brez težav rožič posadimo na prosto, zraste v čudovito, zelo veliko drevo, ki lahko rodi tudi po več 100 kg rožičev.
 
Zanimivost: Semena rožičevca so vsa popolnoma enaka in težka natanko 0,2 g, zato jih uporabljali za tehtanje zlata, tako bi naj bilo eno seme 1 karat, ki je izpeljanka iz grškega imane za rožičevo seme - keration.
 

 

Sadike so višine 20 - 30 cm
Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 4

Japonska nešplja

Cena: 12,00€
Japonska nešplja je zimzeleno drevo iz družine rožnic, visoko do 10 m. Na kratkem deblu ima zaokroženo krošnjo, trdi, nagubani listi pa so dolgi do 30 centimetrov.
Prijetno dišeči cvetovi bele barve se razvijejo v velikih grozdih, čisto na koncu poganjkov. Šele naslednjo pomlad cvetovom sledijo majhni plodovi hruškaste oblike, ki so dolgi od dva in pol do pet centimetrov. Lupina marelične barve prekriva sočno meso kiselkasto sladkega okusa, ki obdaja dve ali tri velike pečke.
 
V domovini japonsko nešpljo vzgajajo na prostem, pri nas pa tega zaradi nižjih temperatur ne moremo. Ker cveti pozno jeseni, plodovi pa zorijo pozimi in spomladi, smo jo prisiljeni vzgajati v rastlinjaku, drugače lahko pozabimo na pridelek. Razen seveda na primorskem kjer lahko nešpljo gojimo na prostem.
 
Je zelo lepa dekorativna rastlina. Idealna za zimske vrtove.
 
Višina sadike 60 - 80 cm
Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 3

Jagodičnica

Cena: 13,50€
Redna cena: 15,00€
Jagodičnico v naravi najdemo kot grme ali majša drevesa, na takšen način jih lahkdo vzgajamo tudi v loncu, sajzelo dobro prenaša obrezovanjen. Je zimzeleno drevo, ki v celinski Sloveniji ne prezimi na prostem, vendar tudi rastline v loncu obilno rodijo.
 
Plodovi so okrogli debeline 2 cm so oranžno rdeči, rdečkasta lupina je bradavičasta podobna ličiju, plodove predelujejo v marmelado ali žele. Uživajo pa se lahko tudi presni, ne preveč zreli saj ti lahko že vsebujejo alkohol, zato pa so idelani za pridelavo likerjev in žganja.
 
Zanimivo je tudi to da je Slovenska istra avtohtono rastlišče jagodičnice, vendar je pri nas zelo nepoznana rastlina.
 
Mnogi imajo jagodičnico za najlepšo rastlino sredozemske makije, zaradi česar jo sadijo tudi za okras, saj se pozno jeseni na rastlini nahajajo tako atraktivni plodovi kot cvetje za prihojni obrod. 
 
Sadike so visoke cca 40 - 50 cm in že zelo dobro razvejane.
Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 6

Povešava atlaška cedra

Cena: 13,50€
Redna cena: 15,00€

Zaradi nenavadne oblike rasti, srebrno-modro-zelenih iglic in možnosti oblikovanja so povešave cedre so ene izmed najbolj cenjenih in najlepših okrasni rastlin. Cedra je trpežno, dolgo živeče drevo, dobro prenaša mestno okolje, mraz, vročino in sušo. 

Sadike so visoke 30-40 cm in jih brez težav oblikujemo v kakršjno koli obliko in višino rasti.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 2

Feijoa

Cena: 25,00€

Zimzelena rastlina ki zraste do 3 m višine, zato jo brez težav gojimo v večjem loncu. Rastlino so v kulturo uvedli prav lepih cvetov in užitnih plodov. Ko se cvetovi v začetku poletja začnejo razpirati, so res privlačni. Čeprav se ne odprejo vsi hkrati, je cvetenje le kratkotrajno. Vendar je okrasna rastlina tudi brez cvetov in plodov čudovita, saj ima posebne liste in krošnjo.

Plodovi so podolgovati, jajčaste oblike, intenzivno zelene barve, ko dozorijo so zeleno rumeni. Meso je belo, sladko ali sladko kislo, okus spominja na ananas ali jagode. Vsebuje visok odstotek sladkorja, joda in vitamina C.

Na primorskem rastlina prezimo na prostem, v notranjosti pa moramo poskrbeti, da rastlino še pravočasno preselimo na prezimovanje, lahko tudi v neogrevane prostore, kjer temperatura ne pade pod ničlo.

Všina sadike 1 - 1,3 m.

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 1

Guava - Rdeča

Cena: 25,00€

Zimzeleni grm, ki je zelo nezahteven za vzgojo, najbolj mu ustreza sončna lega. Prenese tudi krajše obdobja nizkih temperatur (do -10 °C) vendar se vseeno v celini priporaoča gojenje v posodah ki jih čez zimo prenesemo na toplo. Listi so usnjati, ovalne oblike, intenzivno zelene barve, razporejeni so izmenično. Cvetovi so beli, običajno posamični, redkeje v skupinah. Rastlina je samooplodna. Plodovi so okroglaste ali ovalne oblike. Meso je temno rdeče in polno drobnih semen. Ima značilen, rahlo kiselkast okus in ima kar dvakrat več vitamina C kot pomaranča, vsebuje tudi številne druge antioksidante.

Dobro razvejanja več letna sadike, višine 50 - 60 cm 

Količina: 1 sadika       Na zalogi

Št. slik: 3

Tamarillo - Drevesni paradižnik

Cena: 7,20€
Redna cena: 8,00€

Tararillo (Solanum betaceum) zaradi podobnosti s paradižnikom poimenujemo tudi drevesni paradižnik. Gre za hitro rastoče drevo, ki doseže višino nekje 2-3m (v posodi, na prostem tudi več). Rodi nam lahko že v prvem letu. Plodovi so jajčaste oblike veliki 4-10cm, primerni pa so za kuhanje in pečenje, lahko pa jih uživamo tudi surove. So prijetno sladko kislega okusa. Tamarillo je zelo enostaven za vzgojo, ker pa ne prenaša mraza ga najpogosteje gojimo v loncih in ga čez zimo prenesemo na toplo. Če bo navoljo dovoj toplote in svetolobe nam lahko rodi tudi čez zimo. V kolikor želimo zelo bujno rast, ga lahko čez poletje posabimo na prosto. Zelo zanimiva rastlina, ki vselej pritegne veliko pozornosti.

Sadika je višine 40-50 cm

Količina: 1 sadika       Na zalogi

1
2
Prijava na E-novice: Strinjam se s pogoji Prijava