Domov
Kosarica

Vzgoja v posodi

V zadnjih letih narašča priljubljenost vrtnarjenja na balkonu oz. v posodah. Med najbolj željenimi vrtninami pa je gotovo paradižnik. Razlog za vse večjo popularnost te oblike vrtnarjenja je zlasti njena dostopnost: časovna, stroškovna, svoj del doda tudi vse večja težnja po samooskrbi. Četudi le delni. Za vrt na balkonu potrebujemo le kakšno posodo in dober substrat. Rešeni pa smo blatne obutve, obdelovanja zemlje in okopavanja, tudi plevel je precej bolj obladljiv. Zadostuje že manjši prostor na balkonu ali terasi, vse skupaj pa je lahko prijeten uvod v bolj aktivno vrtnarjenje v prihodnje.

Vrtnarjenje je tako poleg vaških in obmestnih območij doseglo tudi urbane predele. V nadaljevanju sem zbral nasvete, ki so nastali po več letih vrtnarjenja (tudi) na terasi. Vzgoja v loncih namreč nosi določene specifike, ki jih velja upoštevati.

Ko govorim o “balkonskem paradižniku” mislim predvsem na: 

  • sorte, pogosto opredeljene kot “balkonske“: ne zrastejo visoko, lepo se povesijo. Med temi so v glavnem češnjevci.
  • nizek determinanten paradižnik, ki v višino redko preseže 1m. Med temi najdemo sorte vseh velikost in oblik.
  • tudi druge, nedeterminante sorte, navadno še obvladljive višine.

Zalivanje

Če paradižnik na vrtu razvije močan koreninski sistem, katerega korenine lahko segajo precej globoko in rastlino tudi v vročem poletju oskrbijo z vodo, v omejenem prostoru seveda ni tako. Posode se lahko dodobra ogrejejo, zlasti črne. Izhlapevanje je večje, zato velja posebno pozornost nameniti zalivanju. V toplem vremenu je zalivanje potrebno navadno vsak dan. Manjša posoda pomeni večjo potrebo po zalivanju. Tudi hranila bodo izčrpana hitreje. Če le lahko, zato izberemo večjo posodo. Morebiten neizkoriščen prostor lahko vselej namenimu baziliki, kakšni sadiki solate in drugim dišavnicam ali začimbnicam. Vsem posodam za namen zadrževanja vlage seveda namenimo podstavek.

Zastirka

Pri gojenju vrtnin v posodah je zastirka za namen zadrževanja vlage in zaščite prsti, ključnega pomena. Uporabimo lahko košeno travo, slamo ali okrasno lubje. Zastirka se postopoma razgrajuje in tanjša, zato jo je smiselno po določenem času namestiti ponovno. Ko je substrat prekrit z zatirko je težje oceniti vlažnost in potrebo po vodi. To lahko preprosto ocenimo s prstom. Po kakšnem tednu vaje bomo potrebo po zalivanju lažje ocenili tudi brez tega. ! Okrasno lubje v trgovinah najdemo v različnih barvih odtenkih. Vsebujejo lahko umetna barvila, ki se sčasoma sproščajo v prst. Raje posezimo po naravnih, neobarvanih sekancih.

Substrat

Paradižniku v loncih namenimo s hranili bogat substrat: le tako bo lahko izpolnil svoj rastni in rodni potencial. V večjih trgovinah lahko najdemo raznoliko ponudbo subtratov, namenjenih potrebam plodovk.
Ti substrati utegnejo biti malenkost dražji od univerzalnih, a vsebujejo za rastlina potrebna hranila in gnojila.
 
Doma lahko pripravimo tudi svojo mešanico prsti za posode. Sam se poslužujem kombinacije vrtne zemlje, kupljenega substrata ter hlevskega gnoja v razmerjih 1/3 z dodatkom nekaj vermikulita, za zadrževanje vlage.
Poleg rahle strukture subtrata paradižniku ugaja nekaj vrtne prsti, hlevski gnoj pa je dobrodošel za zagotovitev dodatnih hranil, ki so v posodi omejene. Vermikulit kot naravna sestavina nase veže vodo, zato sem jo redno dodajal v posode, v odmerku nekaj dcl.
Uspeh je bil vsako leto dober – nisem še zasledil, da bi paradižniku česa primanjkovalo.
 
Če paradižniku v posodi namenite le substrat, brez dodatka hlevskega gnoja, velja v nadaljevanju sezone prst dognojiti z namenskimi tekočimi gnojili za plodovke. V nasprotnem bo prst hitro izčrpana hranil, rast in rodovitnost pa manjša.
 

Primerne sorte

Premer in globina posode 15- 20cm.
Tako majhne posode sem namenjal le “mikro” sortam, kot so:
Micro Tom, Micro Gemma, Hahm’s Gelbe Topftomate.
Pri tako majhni posodi je dodatna pozornost pri potrebi po zalivanju še posebej dobrodošla.
 
Premer in globina posode 30cm
Posoda bo zadostovala za večino t.i. balkonskih sort:
Gold Nugget, Green Sausage, Koralik, Tumbling Tom Red, Tumbling Tom Yellow, Venus,…
 
Premer in globine posode 40cm in več
Takšno posodo že lahko nameimo praktično vsem sortam paradižnika, tudi tistim, ki jih tradicionalno umestimo na vrt.
 
! Večletne izkušnje z gojenjem paradižnika v posodah so me pripeljale do tega, da sem (pre)majhne posode v celoti opustil. Iz že podanih razlogov vselej posežem po večji, kot je priporočen minimum.


Prijava na E-novice: Prijava